Окупанти відпустили з полону трьох жителів Генічеської громади

02 Липня 2022, 23:39

Днями російські окупанти відпустили з полону братів Асанових з села Щасливцеве, а також мешканця села Партизани Генічеської громади.

Як пише телеграм-канал “Генічеськ ua” рашисти відпустили з полону жителів Арабатської Стрілки – братів Едема та Рефата Асанових. Наразі брати Асанови вже вдома.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров також повідомляє, що з полону відпустили і мешканця села Рикове (стара назва Партизани) Беляла Абдурахманова. Його російські окупанти затримали ще 21 червня та, за припущенням Чубарова, утримували у підвалах училища № 17 міста Генічеська, де загарбники облаштували катівню і неофіційну тюрму.

Напередодні голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв повідомляв, що за час окупації росіянами нових територій правозахисники зафіксували 197 насильницьких викрадень, з них 74 – стосовно представників корінних народів.

Після 24 лютого 2022 року було затримано семеро кримських татар на окупованих територіях материкової України. Вони нині перебувають в слідчих ізоляторах Криму і їм пред’явлено звинувачення у причетності до «терористичної організації» – батальйону імені Номана Челебіджихана. ще шестеро кримських татар, фактично викрадених на Херсонщині та Запоріжжі, перебувають в СІЗО окупованого Криму без пред’явлення звинувачень.
КРЦ фіксує випадки викрадень, катувань, пограбувань кримських татар, і подає відповідні матеріали до структури ООН, яка моніторить випадки насильницьких зникнень. Такі звернення впливають на окупантів – вони інформують родичів затриманих про їхнє місцеперебування.
За інформацією постійної представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, в Херсонській області близько 600 осіб перебувають у заручниках, переважно це журналісти та громадські активісти.

Поки що більшість територій Херсонської області та приазовська частина Запорізького краю окуповані російськими військами. У регіонах сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій.

Про події на нових тимчасово окупованих росією територіях півдня України протягом 26 червня – 2 липня дивіться у новому блозі Микити Панасенка.