Фейки російських ЗМІ щодо Херсонщини за липень

31 Липня 2022, 14:42

Фото: StopFake

Журналісти Медіа-центрів “ІРС-Херсон” та “ІРС-Генічеськ” упродовж липня 2022 року проводили моніторинг медіа Півдня і Криму, а також сторінок у соцмережах на предмет дезінформації, фейків, матеріалів із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України та тимчасової окупації частини Херсонської і Запорізької областей. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих рф територіях Півдня.

Моніторингом було охоплено близько 40 видань у Херсонській та Запорізькій областях, ТОТ АР Крим, а також російські онлайн-видання.

Основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованій Херсонщині стосувались таких тем:

  • Масовість отримання населенням Херсонщини російських паспортів

Одним з основних фейків, що продукуються російськими ЗМІ є кількість жителів Херсонщини, які погодились прийняти російське громадянство. Так, 11 липня Катерина Губарева у своєму телеграм-каналі написала про 10 тисяч виданих паспортів. Інші ЗМІ окупантів 29 липня (тобто через 2 тижні після заяви Губаревої) повідомили про трохи більше 9 тисяч поданих заявок на отримання цих документів. Насправді обидві цифри є завищеними в рази.

До прикладу, про початок видачі паспортів у Новій Каховці повідомлялось ще 21 червня, але перші 10 каховчан отримали відповідні документи лише 19 липня. Це вказує на вкрай низький попит на російське громадянство серед місцевого населення, адже шукати охочих отримати паспорт росії колаборантам довелось майже місяць.

  • Знищення “українських диверсійних” груп 

Серед російських ЗМІ активно шириться інформація про чергові “знищення” українських диверсантів на території Херсонщини. Здебільшого ці новини є фейковими, а відео матеріали, що до них додаються, – змонтованими з кількох різних частин.

Так, в середині липня росіяни опублікували відео, на якому розстріляли автомобіль з нібито українськими військовими. Якщо проаналізувати певний відрізок пропагандиського сюжету, можна зробити висновок, що машина, по якій ведуть вогонь, порожня.

Також у липні було “знайдено” певну кількість схронів з українською зброєю на території тимчасово окупованої Херсонщини. Як на 5 місяць після абсолютної блокади області ця зброя продовжує там з’являтись – росіяни не повідомляють.

  • “Попередження” силових акцій стосовно херсонських колаборантів

Разом із затримкою “диверсійних груп”, російські військові активно попереджують спроби замахів на місцеву колаборантську верхівку. 

11 липня ЗМІ окупантів повідомили про те, що місцеві жителі допомогли врятувати життя Володимиру Сальдо, на якого нібито готувався замах. Фото вибухового пристрою, яке опублікували російські ЗМІ,  насправді виявилось макетом, що використовувався для підготовки саперів. Цій світлині кілька років та російські журналісти просто знайшли її в мережі. Дана інформація ставить під сумнів факт планування самого замаху.

Також окупанти змусили цивільного жителя Херсона визнати свою причетність до знищення колаборанта Савлученка. Хлопець нібито слідкував за Савлученком та допоміг українській ДРГ його ліквідувати. Насправді “диверсант” – простий житель міста, котрий ніякого відношення до ЗСУ немає.

  • Фейки про обстріли херсонских мостів

Російські пропагандисти активно спростовували влучність ударів української артилерії по мостах на Херсонщині. Так, ще рано вранці 27 липня колаборант Стремоусов повідомив про те, що автомобільний Антонівський міст поблизу Херсона абсолютно неушкоджений, а вже за кілька годин змушений був констатувати значні пошкодження дорожнього покриття та оголосив про припинення транспортного сполучення між лівим та правим берегами Дніпра. 

Схожа ситуація з мостом через Дніпро у районі дамби Каховської ГЄС та мостом поблизу Дарївки під Херсоном. Спочатку повідомляється про збереженість цих об’єктів, згодом з’являється інформації про припинення експлуатації вказаних споруд.

  • Фейки про паромну переправу біля Херсона

Після визнання росіянами неможливості подальшої експлуатації мостів, що сполучають дніпровські береги, вони заявили про наведення понтонних переправ у пониззі Дніпра. За їх словами, пароми є безкоштовними і кожен херсонець може ними скористатись. Самі херсонці в коментарях у Телеграм-каналах спростовують фейк про безкоштовну переправу та називають суми від 50 до 5000 гривень за послуги перевезення через річку.

  • Фейки про неможливість звільнення Херсонщини

Російські ЗМІ намагаються активно спростувати інформацію про можливість контрнаступу ЗСУ на Херсонщині з подальшим звільненням обласного центру. У їх меседжах вказується на непідготовленість Збройних Сил України до такої військової операції та стабільність фронту на Херсонщині. Проте дії української сторони спростовують ці заяви. До прикладу, на початку липня ЗСУ звільнили населений пункт Іванівка на Півночі області, пізніше – село Потьомкіне, а згодом – села Лозове та Андріївка у Бериславському районі. Останні зазначені поселення були визволені вже після заяв росіян про неможливість контрнаступу ЗСУ на Херсонщині.

Основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях Запорізької області стосувались таких тем:

Фейкові мішені

Керівництво російських окупаційних адміністрацій в Запорізькій області систематично поширюють ствердження щодо необхідності «звільнення» обласного центру «від київського режиму», ймовірно, також для поширення панічних настроїв серед місцевого населення. Для нагнітання ситуації, щоб посіяти страх та паніку і виправдати майбутні можливі атаки по мирному населенню окупанти, розповсюджують фейки про організацію вогневих точок та складів боєприпасів у житлових будинках та інших об’єктах цивільної інфраструктури у мирному Запоріжжі.

Так, представник окупаційної адміністрації Володимир Рогов у своєму телеграм-каналі заявив, що в обласному центрі українські військовослужбовці нібито терміново заселяються у порожніх квартирах, розташованих на першому-третьому поверхах, щоб «організувати вогневі точки та склади боєприпасів». Жодних доказів таких тенденцій у мирному місті, яке так і не змогли захопити військові рф, він не наводить.

Таку заяву активно дублюють керовані росіянами телеграм-канали, а також російські пропагандистські інтернет-ресурси, у тому числі й російського федерального рівня:

Информационное агентство росии «ТАСС»

Лента новостей Мариуполя 

«Царьград/Tsargrad» 

Відповідні заяви поширюють не тільки кремлівські маріонеткові адміністрації окупованої території Запорізького краю, але й російські чиновники.

Зокрема, начальник Національного центру управління обороною рф генерал-полковник Михайло Мізінцев розповів про розгортання опорного пункту та складу боєприпасів на території Запорізького палацу дитячої творчості.

Його цитує російський федеральний пропагандистський інтернет-ресурс РИА-Новости.

Однак у Запорізькій ОВА спростували цю інформацію. Зокрема, міський палац дитячої та юнацької творчості не функціонує, адже ще до повномасштабної війни там розпочали реконструкцію, через вторгнення, ремонтні роботи призупинили.

Україна перекрила газ

 Окупаційна влада продовжує переконувати, що частина населених пунктів – окупованих рф – залишилась без газопостачання, оскільки Україна його нібито перекрила.

Такі твердження підхопили як керовані росіянами телеграм-канали, так і російські пропагандистські інтернет-ресурси, у тому числі також і російського федерального федерального рівня.

Лента новостей Запорожья 

Информационное агентство росии «ТАСС»

Натомість пропагандисти анонсують, що в область прокладуть газову трубу з росії через «республіки Донбаса».

“Московский Комсомолец” 

Однак насправді, як інформує голова Запорізької ОВА Олександр Старух, населені пункти залишились без газу, оскільки газопровід був пошкоджений під час бойових дій, та росіяни не пропускають ремонтні бригади.

Україна знищує врожай в Херсонській та Запорізьких областях

 В окупаційній адміністрації переконані, що Україна «цілеспрямовано підпалює поля із пшеницею у Запорізькій області».

Твердження ретранслюють російськими пропагандистські інтернет-ресурси, наприклад, РИА Новости й телеграм-канали.

«За добу нацисти випалили цілі поля пшениці», – пише один з пропагандистських каналів й публікує відео з окопами в полях.

Насправді ж ЗСУ б’є лише по позиціям ворога, а сотні гектарів посівів пшениці та ячменю на півдні України вигоряють через навмисні обстріли росіянами.

За інформацією Запорізької ОВА, в області через російські обстріли знищено 30-40 тисяч тонн зернових.

Крім того, військов рф керують вивозом зерна із захоплених територій.

Дискредитація ЗСУ, які «тероризують мирних жителів»

 пропагандистський інтернет-ресурс «РИА Новости» безапеляційно стверджує, що українські військові декілька разів завдали ударів безпосередньо на Запорізьку АЕС.

Керівник окупаційної адміністрації колаборант Євген Балицький також заявив про атаку українських військових безпосередньо на Запорізьку АЕС та звинуватив Україну в ядерному тероризмі.

Заяви колаборанта поширили керовані росіянами телеграм-канали та російські пропагандистські інтернет-ресурси, наприклад:

Информационное агентство росии «ТАСС» 

Серед іншого, пропагандисти стверджують, що Київ здійснив атаки безпосередньо на Запорізьку АЕС за допомогою безпілотників – камікадзе.

Натомість ГУР МО України розмістило відео, як Сили оборони ювелірно відпрацювали по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС.

Дрон-камікадзе дійсно був, але атакував він не атомну станцію, а наметове містечко і технічку ворога.

Однак заступник директора департаменту інформації та друку МЗС росії Іван Нечаєв продовжує звинувачувати Київ, який, за його словами, «обстрілами Запорізької АЕС веде справу до масштабної техногенної катастрофи»:

Информационное агентство росии «ТАСС»

NEWS.ru 

Чергову атаку українських захисників по позиціям росіян в Енергодарі пропагандисти подають вже як «обстріл мирного міста» і «знищення гуманітарки».

Росіяни запустили фейки, що ЗСУ нанесли удар по колоні з гуманітаркою.

Ця інформація супроводжується фото та емоційними висновками на кшталт: «українські бойовики продовжують терор жителів Енергодара».

Наратив з дискредитацією ЗСУ знов насаджується через заяви колаборанта Євгенія Балицького, якого цитуюють керовані росіянами телеграм-канали та російські пропагандистські інтернет-ресурси

«Лента.Ру» 

Информационное агентство росии «ТАСС» 

ИА Красная Весна

«ВЗГЛЯД.РУ» 

«Аргументы и Факты» 

ГАЗЕТА.RU 

РИА Новости 

NEWS.ru 

МИЦ «Известия»

Примітно, що портал «Информационное агентство «Новороссия» розмістило публікацію про подію з посиланням на очевидців, які розповіли, що будинок, поруч із яким потрапив снаряд, був місцем розташування російських військовослужбовців.

І дійсно, ціллю ЗСУ були, як і раніше, не міфічні гуманітарки, а позиції рашистів та їхні боєприпаси.

На підтвердження, що це не був склад гуманітарки, телеграм-канал «Оперативно ЗСУ» опублікував фото з місця подій, де наочно видно зброю.

У Херсонській та Запорізькій областях «перезапускають» місцеві ЗМІ та «перепідготовують» журналістів

Крім продукування фейків, росіяни на захоплених територіях Українського Півдня сконцентрувались на інформаційній ізоляції жителів регіону та збільшенні ресурсів для викривленого висвітлення подій на місцевому рівні через призму російських пропагандистських наративів.

На окупованих територіях Херсонщини та Запорізького краю намагаються блокувати сервіси Google, через «політику дезінформації» та «інформаційний тероризм».

Разом з тим, окупанти посилюють інформаційну ізоляцію людей та збільшують канали своєї пропаганди. Зокрема, оголосили про запуск нових телеканалів.

Заступник голови комісії громадської палати рф з питань розвитку інформаційної спільноти ЗМІ та масових комунікацій Олександр Малькевич в інтерв’ю російському ресурсу «РИА Новости» розповів про поїздку на захоплені військовими рф території Запорізької та Херсонської областей.

Він заявив, як в цих областях «перезапускають» місцеві ЗМІ та «перепідготовують» журналістів. 

У Запорізькій області запускають телеканал під одіозною назвою “ZаТВ”, а на Херсонщині намагаються все ж таки організувати анонсований раніше запуск ТРК «Таврія».

Як бачимо, Херсонщина в цьому трохи відстає, ймовірно, через відстутність фахівців, адже місцеві журналісти не погодились співпрацювати з загарбниками, на телеканалі «Таврія», роботу якого намагаються організувати ще з червня, працювати нікому.

Через те в області оголосили про набір до так званої медіа-школи, з обіцянками одразу працевлаштувати її учасників тут же, на телеканалі.

Російських чиновник, який викладатиме в цій «медіашколі», розповідає також про «відновлення інформаційного життя» в Запорізькій та Херсонській областях.

Він стверджує, що на цих територіях відбувається «перезапуск», «переформотування» місцевих ЗМІ –  телебачення і преси. А пошук когось, ким заповнити порожнечу у працівниках у мас-медіа, називає «перепідготовкою» місцевих журналістів, які насправді виїхали з окупації та працюють дистанційно, а низка ЗМІ взагалі вимушена була припинити діяльність. 

Насправді ж «переформотування» газет відбувалось у звичний для окупантів спосіб: вони захоплювали українські типографії, редакції, з обладнанням і навіть папером.

Зокрема, російські загарбники захопили редакцію газети “Чорноморець” в окупованому Скадовську. Натомість запустили російськомовне пропагандистське видання. 

російські окупанти захопили редакцію та друкарню херсонської обласної газети «Гривна». Тепер на краденому папері без жодного дозволу власників друкують свої «газети» «Надднепрянская правда» і «Комсомольская правда».