Фейки на окупованих територіях Запорізької області за липень

31 Липня 2022, 15:16

Журналісти Медіа-центрів “ІРС-Херсон” та “ІРС-Генічеськ” упродовж липня 2022 року проводили моніторинг медіа Півдня і Криму, а також сторінок у соцмережах на предмет дезінформації, фейків, матеріалів із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України та тимчасової окупації частини Херсонської і Запорізької областей. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих рф територіях Півдня.

Основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях Запорізької області стосувались таких тем:

Фейкові мішені

Керівництво російських окупаційних адміністрацій в Запорізькій області систематично поширюють ствердження щодо необхідності «звільнення» обласного центру «від київського режиму», ймовірно, також для поширення панічних настроїв серед місцевого населення. Для нагнітання ситуації, щоб посіяти страх та паніку і виправдати майбутні можливі атаки по мирному населенню окупанти, розповсюджують фейки про організацію вогневих точок та складів боєприпасів у житлових будинках та інших об’єктах цивільної інфраструктури у мирному Запоріжжі.

Так, представник окупаційної адміністрації Володимир Рогов у своєму телеграм-каналі заявив, що в обласному центрі українські військовослужбовці нібито терміново заселяються у порожніх квартирах, розташованих на першому-третьому поверхах, щоб «організувати вогневі точки та склади боєприпасів». Жодних доказів таких тенденцій у мирному місті, яке так і не змогли захопити військові рф, він не наводить.

Таку заяву активно дублюють керовані росіянами телеграм-канали, а також російські пропагандистські інтернет-ресурси, у тому числі й російського федерального рівня:

Информационное агентство росии «ТАСС»

Лента новостей Мариуполя 

«Царьград/Tsargrad» 

Відповідні заяви поширюють не тільки кремлівські маріонеткові адміністрації окупованої території Запорізького краю, але й російські чиновники.

Зокрема, начальник Національного центру управління обороною рф генерал-полковник Михайло Мізінцев розповів про розгортання опорного пункту та складу боєприпасів на території Запорізького палацу дитячої творчості.

Його цитує російський федеральний пропагандистський інтернет-ресурс РИА-Новости.

Однак у Запорізькій ОВА спростували цю інформацію. Зокрема, міський палац дитячої та юнацької творчості не функціонує, адже ще до повномасштабної війни там розпочали реконструкцію, через вторгнення, ремонтні роботи призупинили.

Україна перекрила газ

 Окупаційна влада продовжує переконувати, що частина населених пунктів – окупованих рф – залишилась без газопостачання, оскільки Україна його нібито перекрила.

Такі твердження підхопили як керовані росіянами телеграм-канали, так і російські пропагандистські інтернет-ресурси, у тому числі також і російського федерального федерального рівня.

Лента новостей Запорожья 

Информационное агентство росии «ТАСС»

Натомість пропагандисти анонсують, що в область прокладуть газову трубу з росії через «республіки Донбаса».

“Московский Комсомолец” 

Однак насправді, як інформує голова Запорізької ОВА Олександр Старух, населені пункти залишились без газу, оскільки газопровід був пошкоджений під час бойових дій, та росіяни не пропускають ремонтні бригади.

Україна знищує врожай в Херсонській та Запорізьких областях

 В окупаційній адміністрації переконані, що Україна «цілеспрямовано підпалює поля із пшеницею у Запорізькій області».

Твердження ретранслюють російськими пропагандистські інтернет-ресурси, наприклад, РИА Новости й телеграм-канали.

«За добу нацисти випалили цілі поля пшениці», – пише один з пропагандистських каналів й публікує відео з окопами в полях.

Насправді ж ЗСУ б’є лише по позиціям ворога, а сотні гектарів посівів пшениці та ячменю на півдні України вигоряють через навмисні обстріли росіянами.

За інформацією Запорізької ОВА, в області через російські обстріли знищено 30-40 тисяч тонн зернових.

Крім того, військов рф керують вивозом зерна із захоплених територій.

Дискредитація ЗСУ, які «тероризують мирних жителів»

 пропагандистський інтернет-ресурс «РИА Новости» безапеляційно стверджує, що українські військові декілька разів завдали ударів безпосередньо на Запорізьку АЕС.

Керівник окупаційної адміністрації колаборант Євген Балицький також заявив про атаку українських військових безпосередньо на Запорізьку АЕС та звинуватив Україну в ядерному тероризмі.

Заяви колаборанта поширили керовані росіянами телеграм-канали та російські пропагандистські інтернет-ресурси, наприклад:

Информационное агентство росии «ТАСС» 

Серед іншого, пропагандисти стверджують, що Київ здійснив атаки безпосередньо на Запорізьку АЕС за допомогою безпілотників – камікадзе.

Натомість ГУР МО України розмістило відео, як Сили оборони ювелірно відпрацювали по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС.

Дрон-камікадзе дійсно був, але атакував він не атомну станцію, а наметове містечко і технічку ворога.

Однак заступник директора департаменту інформації та друку МЗС росії Іван Нечаєв продовжує звинувачувати Київ, який, за його словами, «обстрілами Запорізької АЕС веде справу до масштабної техногенної катастрофи»:

Информационное агентство росии «ТАСС»

NEWS.ru 

Чергову атаку українських захисників по позиціям росіян в Енергодарі пропагандисти подають вже як «обстріл мирного міста» і «знищення гуманітарки».

Росіяни запустили фейки, що ЗСУ нанесли удар по колоні з гуманітаркою.

Ця інформація супроводжується фото та емоційними висновками на кшталт: «українські бойовики продовжують терор жителів Енергодара».

Наратив з дискредитацією ЗСУ знов насаджується через заяви колаборанта Євгенія Балицького, якого цитуюють керовані росіянами телеграм-канали та російські пропагандистські інтернет-ресурси

«Лента.Ру» 

Информационное агентство росии «ТАСС» 

ИА Красная Весна

«ВЗГЛЯД.РУ» 

«Аргументы и Факты» 

ГАЗЕТА.RU 

РИА Новости 

NEWS.ru 

МИЦ «Известия»

Примітно, що портал «Информационное агентство «Новороссия» розмістило публікацію про подію з посиланням на очевидців, які розповіли, що будинок, поруч із яким потрапив снаряд, був місцем розташування російських військовослужбовців.

І дійсно, ціллю ЗСУ були, як і раніше, не міфічні гуманітарки, а позиції рашистів та їхні боєприпаси.

На підтвердження, що це не був склад гуманітарки, телеграм-канал «Оперативно ЗСУ» опублікував фото з місця подій, де наочно видно зброю.

У Херсонській та Запорізькій областях «перезапускають» місцеві ЗМІ та «перепідготовують» журналістів

Крім продукування фейків, росіяни на захоплених територіях Українського Півдня сконцентрувались на інформаційній ізоляції жителів регіону та збільшенні ресурсів для викривленого висвітлення подій на місцевому рівні через призму російських пропагандистських наративів.

На окупованих територіях Херсонщини та Запорізького краю намагаються блокувати сервіси Google, через «політику дезінформації» та «інформаційний тероризм».

Разом з тим, окупанти посилюють інформаційну ізоляцію людей та збільшують канали своєї пропаганди. Зокрема, оголосили про запуск нових телеканалів.

Заступник голови комісії громадської палати рф з питань розвитку інформаційної спільноти ЗМІ та масових комунікацій Олександр Малькевич в інтерв’ю російському ресурсу «РИА Новости» розповів про поїздку на захоплені військовими рф території Запорізької та Херсонської областей.

Він заявив, як в цих областях «перезапускають» місцеві ЗМІ та «перепідготовують» журналістів. 

У Запорізькій області запускають телеканал під одіозною назвою “ZаТВ”, а на Херсонщині намагаються все ж таки організувати анонсований раніше запуск ТРК «Таврія».

Як бачимо, Херсонщина в цьому трохи відстає, ймовірно, через відстутність фахівців, адже місцеві журналісти не погодились співпрацювати з загарбниками, на телеканалі «Таврія», роботу якого намагаються організувати ще з червня, працювати нікому.

Через те в області оголосили про набір до так званої медіа-школи, з обіцянками одразу працевлаштувати її учасників тут же, на телеканалі.

Російських чиновник, який викладатиме в цій «медіашколі», розповідає також про «відновлення інформаційного життя» в Запорізькій та Херсонській областях.

Він стверджує, що на цих територіях відбувається «перезапуск», «переформотування» місцевих ЗМІ –  телебачення і преси. А пошук когось, ким заповнити порожнечу у працівниках у мас-медіа, називає «перепідготовкою» місцевих журналістів, які насправді виїхали з окупації та працюють дистанційно, а низка ЗМІ взагалі вимушена була припинити діяльність. 

Насправді ж «переформотування» газет відбувалось у звичний для окупантів спосіб: вони захоплювали українські типографіїредакції, з обладнанням і навіть папером.

Зокрема, російські загарбники захопили редакцію газети “Чорноморець” в окупованому Скадовську. Натомість запустили російськомовне пропагандистське видання. 

російські окупанти захопили редакцію та друкарню херсонської обласної газети «Гривна». Тепер на краденому папері без жодного дозволу власників друкують свої «газети» «Надднепрянская правда» і «Комсомольская правда».

З фейками російських ЗМІ щодо Херсонщини за липень можна ознайомитись за посиланням.