Військові рф продовжують переслідувати кримських татар в окупованій Херсонщині

23 Червня 2022, 01:59

В окупованій російськими військовими Херсонській області триває переслідування представників кримськотатарського народу: загарбники провели обшуки у селі Щасливцеве та викрали двох місцевих жителів.
Про це повідомляє Кримськотатарський Ресурсний Центр.
За даними КРЦ, окупанти вдерлися до батьків покійного чоловіка Сусанни Ізмайлової, яка є відомим у Генічеському районі культпрацівником, хореографом, викладачем народних танців. Дізнавшись про «обшук», Сусанна приїхала до батьків, а пізніше «обшук» провели в будинку самої жінки, вилучили смартфони та інші гаджети. Після «обшуку» її забрали за попередньою інформацією до «підвалу» 17 училища.
Також загарбники незаконно проникли до будинку Расіма Асанова, якого після «обшуку» забрали за попередньою інформацією до «підвалу» 17 училища.
Кримськотатарський Ресурсний Центр готує заяву до Робочої групи ООН щодо насильницьких та недобровільних зникнень.
За свідченнями місцевих жителів та правозахисників, окупанти використовують 17 училище як штаб Росгвардії, а його підвал як катівню і тюрму.

Як повідомлялось, у Генічеській громаді компактно і масово проживають представники кримськотатарського народу. За період повномасштабної війни в Україні на території окупованої Херсонщини російські загарбники затримали шістьох представників корінного кримськотатарського народу за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

Стало відомо, де окупанти можуть утримувати викрадених жителів Арабатської Стрілки.

За інформацією постійної представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, в Херсонській області близько 600 осіб перебувають у заручниках, переважно це журналісти та громадські активісти.

Очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута також інформував, що російські загарбники тримають в полоні понад 600 осіб – це активісти, учасники АТО, люди, які проти окупації. Їх утримують в різних місцях – слідчому ізоляторі, відділенні поліції, приміщеннях баз відпочинку та пансіонатів.

Наразі майже вся територія Херсонської області окупована російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. У різних районах області тривають бої.

Херсонська та Запорізька області є одними з лідерів за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.