На Херсонщині російські військові відключили обладнання українських мобільних операторів і встановлюють свої базові станції

02 Червня 2022, 15:28

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Херсонщина опинилась без зв’язку. Днями військові рф відключили обладнання українських мобільних операторів і тепер встановлюють свої базові станції на території області. Також вони намагаються надавати свої Інтернет-послуги.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Як безпечно користуватись зв’язком та Інтернетом жителям окупованих територій, – в ефірі всеукраїнського телемарафону він розповів Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

На своєму обладнанні російські спецслужби можуть фільтрувати трафік і вираховувати тих, хто допомагає ЗСУ і повідомляє про переміщення російських військових.

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь радить жителям тимчасово окупованих територій використовувати VPN-сервіси, які гарантують анонімність і не збирають інформацію про користувача.

Можна використовувати такі VPN-сервіси, як Proton, Express, є українські розробки такі, як Арда. Треба звертати увагу на такі VPN-сервіси, які не збирають дані про вас, а ті, які дозволяють анонімізувати, які дозволяють переглядати українські новини. Це убезпечить вас”, – зазначив Юрій Щиголь.

За його словами, у Херсоні й області є кілька провайдерів, які надають Інтернет-послуги. Вони погодились на співпрацю або добровільно, або під примусом, але більшість не погоджується. Зв’язківці країни-агресора протягли оптоволоконний кабель з Криму.

“Підключилися до одного з провайдерів у Херсоні і через нього намагаються поширювати свою мережу. Базові станції вони привезли свої. І встановлюють їх на вежах українських операторів”, – розповів голова Держспецзв’язку.

Юрій Щиголь також повідомив, що є інформація, що військові РФ захопили і обладнання українських операторів, але не мають доступу. Намагаються поширювати свою мережу, блокувати VPN програми.

Жителі Херсонщини залишились без стільникового зв’язку і спілкуються через месенджери. Юрій Щиголь говорить, що соцмережі можна використовувати як канали отримання інформації, але потрібно пам’ятати, що вони зареєстровані і в Росії.

“На їхній мережі стоїть обладнання, яке фільтрує трафік. Якщо ви не використовуєте безпечні застосунки або VPN, вони можуть “знімати” інформацію. Але якщо ці за стосунки працюють в Росії, згідно з їхнім законодавством, вони повинні надавати доступ до персональної інформації про своїх користувачів їхнім спецслужбам”, – додав пан Щиголь.

Голова Держспецзв’язку порадив використовувати мобільні застосунки з відкритим кодом. До таких належать Signal, Briar та інші.

У деокупованих населених пунктах Херсонщини подекуди наявний мобільний зв’язок. Наразі компанії українських мобільних операторів працюють над відновленням зв’язку на території Херсонської області.