Викрадений проректор ХДУ Максим Вінник вже на свободі

23 Червня 2022, 11:11

Військові рф відпустили з полону проректора Херсонського державного університету Максима Вінника. 

Про це повідомив ректор університету Олександр Співаковський.

“Наш друг, колега, проректор Херсонського державного університету Максим Вінник вже на підконтрольній Уряду території України. Тільки що зателефонував і сповістив, що з ним нарешті все добре і він у безпеці! Його звільнили з утримання днями”, – написав ректор.

Він також подякував всім, хто переймався долею полоненого – освітянській спільноті, Міністерству освіти і науки України, міжнародним та державним правозахисним інституціям, правоохоронним органам, громадськості, журналістам.

Нагадаємо, 14 червня озброєнні російськи військові, супроводжуючи, так званих представників «влади» тимчасово окупованої Херсонщини, увійшли до головного корпусу університету. Військові увезли у невідомому напрямку Максима Вінника, який під час окупації організовував та підтримував життєдіяльність Херсонського державного університету, займався науково-педагогічною роботою, цілодобово знаходячись на робочому місці.

Працівники Херсонського державного університету зверталися до освітян України та світу, щоб привернути увагу до терору проти цивільних.

В окупованій російськими військовими Херсонській області триває переслідування представників кримськотатарського народу: загарбники провели обшуки у селі Щасливцеве та викрали двох місцевих жителів.

Очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута також інформував, що російські загарбники тримають в полоні понад 600 осіб – це активісти, учасники АТО, люди, які проти окупації. Їх утримують в різних місцях – слідчому ізоляторі, відділенні поліції, приміщеннях баз відпочинку та пансіонатів.

Наразі майже вся територія Херсонської області окупована російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. У різних районах області тривають бої.

Херсонська та Запорізька області є одними з лідерів за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.