Обережно: фейк! До голів херсонських ОСББ ніхто не звертався з вимогою надати списки порожніх квартир в їх будинках

10 Травня 2022, 11:43

Днями в соцмережі та у спільнотах об’єднань співвласників багатоповерхових будинків почав ширитись допис із нібито наказом для їх очільників надати списки порожніх квартир в їхніх будинках. Наказ так званого “військового коменданта” Херсона про надання списків херсонців, котрі виїхали з міста – фейк.

Про це повідомляє “Суспільне”.

“До херсонських голів ОСББ ніхто не звертався із вимогою надати списки порожніх квартир в їх будинках. Про це “Суспільному” повідомив представник громадської організації “Асоціація будинків Херсона” та голова ОСББ “Говардський” Євгеній Трощак.

Після появи у соцмережах скріншоту наказу від 6 травня, який підписаний призначеним Росією військовим комендантом Херсонської області Віктором Бедриком, в якому йдеться про те, ніби у голів ОСББ збираються списки порожніх квартир, щоб заселити туди військових РФ, здійнялася хвиля дзвінків від людей, які виїхали з Херсона, говорить Євгеній Трощак.

“У мене і у колег було два дня пекла. Сотні повідомлень, люди телефонують. Добре, хто адекватний – вони казали дякуємо, все зрозуміли. А були люди з істериками, погрозами. Були люди, які вирішили, що ми вже подали списки”, – каже Трощак.

На його думку цей наказ є фейком, тому що він спілкувався із колегами з усіх районів Херсоні. Ані в Корабельному, ані в Суворівському, ані в Дніпровському районах жоден голова ОСББ не підтвердив, що отримав таке розпорядження від окупаційної влади.

Так званий “наказ” про надання списків покинутих квартир у Херсоні.

“До того ж воно написано безграмотно і мій знайомий знайшов першоджерело цього наказу і перевірив його у Photoshop. Першоджерело складається з двох шарів. Це якийсь інший наказ і зверху накладений новий текст, який не закриває підпис та штамп”, – зазначив Євгеній Трощак.

Так, при детальному огляді можна навіть неозброєним оком помітити, що текстура зображення верхньої частини “документа” відрізняється від текстури нижньої частини, що підтверджує факт цифрової обробки. “Суспільне” також додає коротеньке відео, на якому видно, як створювався цей псевдодокумент за допомогою програми Photoshop.