Російські фейки про херсонські патріотичні мітинги

26 Березня 2022, 20:06

Місто Херсон, як і більша частина Херсонської області, вже кілька тижнів знаходиться під контролем російських окупаційних військ. Проте встановити тотальну владу у цьому регіоні країні-агресору так і не вдалося. Основною причиною цього є спротив окупантам серед самих херсонців. Українці зупиняють голіруч колони ворожої техніки, ігнорують накази окупаційних сил, а подекуди переходять до справжньої партизанської війни з росіянами.

Звичайно, така картинка не задовольняє російську владу, адже підконтрольні їй ЗМІ мають чітке завдання продукувати на територію “скрепної” контент з херсонцями, які радо зустрічають російських “визволителів”. Та, за відсутності реальної підтримки серед населення області, пропагандистам з рф доводиться плодити фейки, щоб хоч якось прикрити повний провал своєї політики на територіях тимчасово окупованої Херсонщини. 

Найбільший потік дезінформації спрямовується на дискредитацію акцій протесту херсонців проти російської окупації. Ми виділили чотири фейки, що найчастіше зустрічаються в ЗМІ росії та тимчасово окупованого Криму за цією тематикою.

На фото мітинг в Херсоні 4 березня

  1. Учасникам зібрання платять за показовий патріотизм.

Росіяни не знайшли нічого краще, ніж пояснювати багатотисячні мітинги херсонців матеріальною вигодою.  Учасникам мітингів у Херсоні начебто платять по 300 гривень на день. При цьому доказів таких виплат жодна російська інформагенція не надає. Ми розуміємо, що для сучасної росії 300 гривень — це величезні гроші, але не можна міряти українців тими ж мірками, що й населення рф. Якщо споживачі російського інформпродукту здатні повірити, що херсонці відстоюють власну свободу через фінансову винагороду — це їх колективна світоглядна проблема.

  1. Мітингарі в Херсоні озброєні та стріляють у  російських військових -визволителів.

Іншою брехнею є те, що серед учасників акцій спротиву на Херсонщині є озброєні провокатори, що ведуть вогонь в бік російських військових з вогнепальної зброї. Цей фейк використовується для того, аби виправдати застосування до проукраїнських мітингарів спецзасобів, зокрема, сльозогінного газу. Фото чи відео доказів використання зброї херсонцями, як і у випадку з підкупом, звісно, окупанти не надають. Як пише відомий пропагандистський ресурс Политнавигатор, один із затриманих учасників акції підтвердив цю інформацію, проте ці свідчення не можна брати до уваги через можливий психологічний та фізичний тиск, що на нього чинився. І найголовніше: якщо херсонці ведуть вогонь на ураження по російських окупантах, чому досі не повідомляється про втрати у стійлі останніх?

 

  1. В акціях на Херсонщині беруть участь виключно радикально налаштовані націоналісти та представники спецслужб.

Всі, хто виходить на площі з українськими прапорами — радикально налаштовані націоналісти, або люди, введені ними в оману, стверджують російські ЗМІМітингарів тут називають невеликими купками провокаторів, що координуються  кураторами з СБУ та української розвідки. 

Допустимо, це правда. Але ж 13 березня у акції спротиву окупантам участь взяли більше 10 тисяч херсонців, а це (якщо не рахувати дітей та літніх людей) майже кожен 15-й мешканець міста. Тобто, на думку російських пропагандистів, у Херсоні кожен 15-й мешканець — або націоналіст, або співробітник СБУ? Це вже не кажучи про мітинги, які зібрали від кількох десятків до кількох  тисяч учасників та відбулись, за нашими підрахунками, у понад 30 населених пунктах Херсонської області. Не має тут ваги й “мовне питання”, адже переважна більшість протестувальників є російськомовними, але ідентифікують себе виключно українцями.

 

  1. Протестний потенціал Херсонщини перманентно спадає.

Твердження росЗМІ, що херсонці змирились з окупацією та потроху намагаються налагодити життя в нових умовах, також не відповідає дійсності. Так, мітинги, починаючи з 21 березня, не є такими масовими, та це вже й не потрібно, адже місцеве населення одностайно продемонструвало, у якій країні  воліє жити. Пік протестів припав на 10-13 березня, бо саме в цей час росіяни здійснили спробу створення  в Херсонській області маріонеткової квазіреспубліки, на кшталт так званих “ДНР” та  “ЛНР”. Тоді багатотисячні виступи херсонців не дали цьому сценарію розгорнутись. Кожна наступна спроба створення “ХНР” або приєднання тимчасово окупованих територій Херсонщини до росії викличуть новий спалах народного гніву. До того ж акції продовжуються як в обласному центрі, так і в районах. що межують з окупованим Кримом. Прикладом є мітинг за єдину Україну, що відбувся 25 березня в Новотроїцькому. 

 

Херсонці показали всьому світу, а у першу чергу владі рф, що ніколи не погодяться на будь-яку схему окупації. Населення області чекає на повне звільнення Херсонщини від російських військ. Українських військових тут зустрічатимуть квітами і хлібом-сіллю, яких так і не дочекались окупанти.