Без світла, зв’язку і води: тисячі жителів Херсонщини потерпають в окупації

30 Березня 2022, 20:05

Станом на середу, 30 березня, без електро-, та водопостачання опинились 67 населені пункти Херсонської області, де проживають 40870 людей. Без газопостачання потерпають 18652 осіб.

Про це свідчать дані, оприлюднені обласною адміністрацією.

“Відновлення електропостачання на півночі області тимчасово не можливо у зв’язку зі значною присутністю окупантів”, – зазначили в адміністрації.
Для області актуальна проблема із забезпеченням медикаментами, у деяких громадах ситуація із ліками вже критична.
Зокрема, у Високопільській селищній громаді зв’язок відсутній. Але за повідомленнями жителів критична ситуація з продуктами. Ліків практично немає, відсутнє енергопостачання, є знищена інфраструктура та будинки місцевих жителів.
Калинівська селищна ТГ – зв’язок відсутній. За словами жителів громади дуже багато пошкодженої інфраструктури, є поранені та загиблі. Терміново необхідна евакуація.
Нововоронцовська селищна ТГ – йдуть активні обстріли по селищу (голова СТГ виїхав до Кривого Рогу, його будинок зруйнований). Села негазифіковані, відсутнє електропостачання та водопостачання в селищах: Миролюбівка, Хрещенівка, Трудолюбівка, Шевченківка, Любимівка (питна вода доставляється населенню по можливості). В с. Любимівка відсутнє газопостачання та є зруйновані будинки (близько 12 приватних осель). Необхідні генератори 5кВт (2, 3шт) та паливо для добування питної води. В місцевій пекарні випікають хліб та доставляють його до населених пунктів громади. Потрібна допомога з продуктами харчування та медикаментами.
Станіславська сільська ТГ – ведуться бойові дії. Наразі відсутнє електропостачання в самому Станіславі (полагодити поки що, неможливо), водонапірні башні не працюють, газопостачання в наявності. Близько 10 приватних будинків частково зруйновані (пошкоджені покрівлі даху, вибиті шибки у вікнах). Хлібом, борошном та продуктами харчування забезпечені. Інфраструктура ціла. Відсутнє електропостачання, водопостачання та газопостачання в с. Олександрівка, там є часткова руйнація близько 25 приватних будинків (вибиті шибки та пошкоджено шифер на дахах); у школі вибиті шибки.
Детальніше про ситуацію в громадах Херсонщини за посиланням.
З перших днів війни території Херсонської області окуповані військовими РФ, однак наразі українські військові здійснюють контрнаступальні дії та звільнюють населені пункти від російської окупації.