В Україні планують ввести “податок на підробіток” у вільний час. Його сплачуватимуть таксисти, фотографи та няні

08 Лютого 2022, 13:39

В Україні хочуть зобов’язати сплачувати додаткові податки громадян, що займаються понад 20 видами професійної діяльності. Мова про тих українців, які у вільний час працюють таксистами, репетиторами, фотографами або художниками.

Про це повідомляють в Економічній правді,  посилаючись на проєкт податкової реформи, який готують у Верховній Раді.

Якщо людина у вільний час працює таксистом, репетитором чи малярем, то з таких доходів теж стягуватимуть податки. Процес їх сплати має бути простим. Щоб сплачувати податки з підробітків, людині треба зареєструватися у податковій та використовувати касовий апарат.

Ставка податку на такі доходи становитиме 5,5%. Сума доходу від підробітку за рік не повинна перевищувати 153 мінімальні зарплати, у 2022 році це 994,5 тис. гривень на рік або 82 875 гривень на місяць. За вищі доходи податок становитиме 18%.

Повний перелік професій, що мають оподатковуватися за новими правилами, складає 20 видів діяльності. Серед них : водії таксі; особи, що здають в оренду житло; дресирувальники собак; ведучі весіль та урочистостей; ландшафтні дизайнери; фотографи; художники; няні; домашня прислуга; перукарі; будівельники; манікюрниці; психоаналітики та астрологи. 

Усі операції з підробітку проходитимуть через касовий апарат. Завдяки ньому податкова рахуватиме суму доходу та суму податку, яку треба буде сплатити в бюджет. Державна податкова служба  надсилатиме відповідні звіти через Дію. Сплачувати податок потрібно буде щомісяця за підсумками попереднього місяця.