Лист в неволю. Як ви можете підтримати бранців Кремля

02 Лютого 2022, 19:15

Для багатьох кримських татар та українців більше немає теплих вечорів в колі родини. Немає ніяких свят. Немає не тому, що вони так захотіли, і не тому, що вони вчинили щось погане. Просто одного дня в їхні будинки прийшла біда. Постукала у двері важким берцем, лякаючи дітей. Кричала господарям щось про «терроризм», «диверсию», «иностранных шпионов». А потім настали: ґрати, невідомість чи рішення окупаційного «суду», яке визначило їхню долю на найближчі роки.

У матеріалі нижче ви знайдете інформацію про те, чому важливо підтримувати політв’язнів та як це можна зробити.

За даними Кримської правозахисної групи, на кінець минулого року 117 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в Криму і Росії в рамках політичного чи релігійного переслідування, яке провадить Росія на півострові. Сотні людей знаходяться за ґратами в ОРДЛО. Вони страждають через свою непохитну проукраїнську позицію або ж просто опинилися не в той час і не в тому місці. Більшість з них пережили жорстокі катування.

Ми з вами можемо трішки допомогти політв’язням Кремля. Зробити це дуже просто — треба витратити кілька хвилин і написати листа.

Олег Сєнцов, колишній політв’язень, звільнений під час обміну у вересні 2019 року, на своєму досвіді розповідає про те, чому важливо писати листи бранцям окупаційного режиму.

«Будь-який ув’язнений, політичний або ні, він чекає листи з волі сильніше, ніж передачу з ковбасою. Це їжа духовна. Це дає зв’язок та підтримку від близьких, вони чекають ці листи, ви собі навіть не уявляєте як. Для політв’язнів це ще важливіше, бо вони сидять не просто за якісь свої вчинки, за свою політичну позицію через агресію Росії», — говорить Олег Сєнцов.

Олег Сенцов у камері колонії РФ, 2016 рік Фото: Facebook Олег Сенцов

Написати листа вам залюбки допоможуть громадська організація «Центр Громадянських Свобод» спільно із Euromaidan Press. У рамках кампанії #LetMyPeopleGo на початку січня вони запустили традиційний «Зимовий марафон листів для в’язнів Кремля», щоб подарувати їм тепло зимових свят. Ваше слово може подолати відстань та зігріти серце людей, які незаконно опинилися в неволі.

«Для політв’язнів важливо отримати цей лист. Це показник того, що про них точно не забули. І людям, які знаходяться на волі, мають своє життя, важливо написати цей один лист. З відповідей, які ми отримували, для них важливо отримати хоч щось цікаве, що відбувається зараз. Щоб не втрачати цей зв’язок зі світом, який продовжує йти далі, поки вони в ув’язненні», — пояснює Альона Степ, помічниця голови правління ГО «Центр громадянських свобод».

Альона Степ, помічниця голови правління ГО «Центр громадянських свобод». Фото: investigator.org.ua

На сайті Letmypeoplego є детальна інструкція як написати і відправити листа. Важливо дотримуватися певних правил, аби лист пропустила тюремна цензура: обов’язково писати російською мовою, дотримуватися політичної нейтральності; вказувати на конверті рік народження, повне ім’я, по батькові та прізвище адресата.

Листа можна надіслати політв’язням, які знаходяться в окупованому Криму, на території ОРДЛО чи етапованим в Росію. З останньою категорією найлегше. В описі до цього відео перейдіть за посиланням. Там ви знайдете табличку, в які зазначена уся інформація, яку потрібно вказувати на конверті.

Якщо ж ваш адресат знаходиться в Криму чи на Донбасі — зазначайте адресу «Центру громадянських свобод» — 01024 Київ, вулиця Басейна, будинок 9г, офіс 25.

«Ми всі листи збираємо, передаємо або адвокатам в Крим, або рідним, або правозахисникам. Вони ці листи перевозять вже на територію Криму, де передають або родинам ув’язнених, або самим ув’язненим. Зі Сходом трошки складніше. Ми, наприклад, скануємо листи, відправляємо рідним. Або відправляємо з людьми, які їдуть на окуповані території, але це дуже ризиковано», — розповідає Альона Степ.

Про що і як можна написати? Крім простих слів підтримки можна написати вірші чи поради щодо зміцнення здоров’я в замкненому приміщенні. Якісь вправи, точковий масаж. Можна надсилати короткі оповідання, інтерв’ю з цікавими людьми, статті. Справа в тому, що у неволі людині не вистачає великої кількості вражень, які ми навіть не помічаємо у повсякденному житті. Вихід — лише читання інформації різного рівня і змісту. Потрібно аби в’язень писав, аналізував постійно, але не власну ситуацію, а на абстрактні теми.

Листи політв’язням. Фото: investigator.org.ua

«Люди пишуть історії про себе, лишають листочок, щоб ув’язнений міг написати лист і відправити у відповідь. Це насправді теж дуже важливо, бо там ніхто не дає їм листочки, щоб вони писали. Люди лишають нам конверт, щоб ми могли відправити. Ось лист з Дубно. Тут написано про Дубно українською мовою, і людина переклала російською, щоб листівка пройшла цензуру», — каже Альона Степ.

Цікавою ідеєю є надсилати головоломки, щоб ув’язнений міг замислитися над її вирішенням. Альона Степ розповідає, що коли бранці виходять з місць позбавлення волі, вони забирають з собою кожного листа, який зігрівав їх у складні часи.

Олег Сєнцов каже, що листи зі словами підтримки можуть навіть врятувати від тиску чи катувань.

«Тиск на них з боку правоохоронців, вертухаїв, адміністрації, він дуже сильний буває. Зіпсувати життя у в’язниці можуть дуже сильно. І ці листи захищають від цього тиску. Від катувань, від знущань. Якщо охоронці бачать, що надходить багато листів, це дає їм розуміння, що це відома людина, його підтримують, і краще з ним не зв’язуватися», — розповідає Олег Сєнцов.

Протягом цього січня «Центр громадянських свобод» отримав понад 200 листів для політв’язнів. Серед них є листівки з-за кордону — у цьому красивому конверті послання з Великої Британії.

Відправляти їх усі планують у середині лютого, тож у вас теж ще є час написати. Однак січневий марафон, можна сказати, проста умовність. Ви можете надсилати листа будь-коли і будь-кому, коли захочете. Або самостійно, або з допомогою правозахисників.