Херсонщина – серед лідерів за стартовою вартістю земельних аукціонів

23 Лютого 2022, 12:14

У Херсонській області наразі оголошено 105 аукціонів із оренди та продажу земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа таких земельних ділянок становить 709 гектарів. Дохід від вказаних аукціонів – 2 мільйона гривень.

Про це повідомляють в ХОДА.

Стартова ціна за цими земельними лотами показує зростання в 1,9 разів.

Серед ТОП-5 регіонів за стартовою вартістю виставлених ділянок сільскогосподарського  призначення – Київщина, Закарпаття, Одещина, Херсонщина, Львівщина. 

Загальна вартість усіх лотів із оренди сільскогосподарської землі становить понад 40 млн. грн, її продажу – більш ніж 260 млн. грн. Дохід від цих аукціонів уже перевищив 130 млн. грн.

Та скільки коштує земля на Херсонщині? Щоб встановити це, ми проаналізували ціни на одній з Бірж сільськогосподарських земель. 

Треба наголосити, що зазначені ціни встановлені самими власниками угідь і можуть не співпадати з реальною вартістю цих аграрних ділянок. 

На момент нашого дослідження, на даній біржі у продажу було 30 ділянок різного розміру та площі. Найменша з них площею в 0,1 гектара у межах Козачелагерської сільської ради. “Не маю часу нею займатися”, – зазначив власник та встановив ціну в 4000 доларів.

Нагадаємо, під забороною купівлі-продажу залишаються земельні ділянки сільскогосподарського  призначення державної та комунальної власності. Виняток –  землі селянського (фермерського) господарства державної та комунальної власності, які належать громадянам на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння.