Для цивільних людей нічого не зміниться, – Лагута про надзвичайний стан на Херсонщині

23 Лютого 2022, 16:07

Правовий режим надзвичайного стану принципово відрізняється від правового режиму воєнного стану, для цивільного населення нічого не зміниться.

На цьому наголосив голова Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута під час брифінгу щодо безпекової ситуації на Херсонщині 23 лютого.

«Для звичайних громадян по факту нічого не зміниться зараз. Хіба що люди можуть побачити більше перевірок на дорогах, більше контролю на вулицях та навколо державних установ, спеціальних обʼєктів держави та економіки, на інфраструктурних обʼєктах», – розповів очільник ХОДА.

Лагута звернув увагу, що надзвичайний стан – це інструмент, який дозволяє превентивно реагувати на певні загрози національній безпеці та нормальному суспільному життю.

Також очільник області додав, що рішення про надзвичайний стан ухвалюється, щоб дати більше можливостей спеціальним службам, Міністерству внутрішніх справ, конкретним адміністраціям на місцях. Якщо ситуація буде такою, як зараз, може бути застосовано менше спеціальних інструментів. Якщо дестабілізаційні акти, наприклад, на кордонах, у прикордонних районах чи ще десь на території України будуть більш зухвалими, то буде і більше інструментів реагування.

Як повідомлялось, Рада національної безпеки та оборони (РНБО) ухвалила рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України, крім Донецької та Луганської областей. Це рішення має затвердити Верховна Рада. В залежності від ситуацій в окремих регіонах України можуть запроваджувати комендантські години.