У Генічеську створять комісію з газових питань (відео)

27 Січня 2022, 08:22

Після отримання колективного звернення, під яким підписалося більше 1200 жителів Генічеська з вимогами розібратися в газових питаннях, у міські раді заявили про готовність створити відповідну комісію.

Про це повідомив Генічеський міський голова Олександр Тулупов.

«По зверненню громадян, буде, дійсно, створена комісія, і вона вивчить ці питання, і надасть пропозиції депутатам міської ради, винести питання для обговорення або для прийняття рішення на сесії», – сказав він.

При цьому міський голова обережно поставився до ідеї створення комунального газового підприємства, адже в громаді, за його словами, в десять разів менше абонентів, ніж необхідно для отримання ліцензії, аби замінити компанію з розподілу газу.

«Дуже багато питань по цьому підприємству, по-перше, потрібно отримати ліцензію на постачання газу, ця ліцензія надається, якщо є 50 тисяч абонентів. Тому на сьогоднішній день є велике питання, чи нададуть комунальному підприємству таку ліцензію, коли воно запрацює, коли ми його створимо, чиї мережі ми будемо використовувати», – розповів Олександр Тулупов.

Раніше генічани збирали підписи під колективним звернення, яке передали до міської ради, з вимогами скликати комісію зі створення комунального газового підприємства.

Місцеві жителі також вимагають проведення інвентаризації та експертно-грошової оцінки газових мереж, провести експертизу якості газу, що отримують абоненти Генічеської громади. А після отримання результатів експертизи із визначення якості газу, звернутися до НКРЕКП з вимогою зробити перерахунок тарифу на послуги розподілу природного газу.

Нагадаємо:

Запасів Стрілкового газового родовища, з якого забезпечують газом Генічеськ та Генічеський район, вистачить більше ніж на 50 років.

Газ для споживачів Генічеського району видобувають на Арабатській Стрілці. До захоплення Криму Росією зимовий дефіцит покривався із кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового.

Чиновники різних рівнів заявляли, що радикально ситуацію може будівництво до Генічеська гілки газопроводу від розподільчої станції в Асканії-Нова.

Детальніше про проблему з газом у Генічеську дивіться у сюжеті: