Студентка виготовила органічне добриво з водоростей Азовського моря

20 Грудня 2021, 09:42

Органічне добриво з водоростей Азовського моря, яке створила українська студентка, вже протестували в агрокомпанії “Harvest” і зараз тестують у мережі одного з національних супермаркетів. У двох вишах планують розробити дорожню карту використання цього добрива у польових умовах та теплицях.

Про це повідомили в проєкті USAID «Економічна підтримка Східної України».

“За кілька місяців ми дуже просунулися у науковому плані – досліджували хімічний склад добрива з водоростей. У лабораторії ми встановили, що у водоростях багато фолієвих кислот, саме вони сприяють росту рослин. Нам вдалося витягти з водоростей нейтральні цукри, у яких містяться гормони росту, їх використання і дало гарний ефект росту у рослин. Під час зустрічей потенційні клієнти у мене питали про склад добрива, тоді я не могла відповісти на ці питання, хоча і усвідомлювала, що потрібні дослідження. Зараз ми їх робимо”, – розповідає студентка Приазовського державного технічного університету (ПДТУ) Марія Шабанова.

ПДТУ разом із Таврійським державним агротехнологічним університетом мають намір розробити дорожню карту використання цього добрива у польових умовах та теплицях.

Нагадаємо, у серпні стартап Марії Шабанової – органічне добриво з водоростей – переміг на всеукраїнському фестивалі “Sikorsky Challenge”. За сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” студентка пройшла навчання у стартап-школі ПДТУ та виготовила добриво з водоростей Азовського моря. Зараз Марія продовжує експериментувати у лабораторії університету та у теплиці батьків.

Проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України» є ініціативою, що розрахована на шість років (2018-2024), яка реалізується компанією «DAI Global» та має на меті покращити економіку Східної України у відповідь на агресію Росії. Цільові географічні регіони Проєкту включають території Донецької та Луганської областей, які контролюються Урядом України, та окремі міста Приазов’я.