Екс-голова Херсонської обласної адміністрації стане народним депутатом: опрацьовано 100% протоколів

02 Листопада 2021, 11:46

За результатами голосування на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 184 перемогу здобуває екс-голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, який балотувався від партії “Слуга народу”.

Про це свідчать дані на сайті ЦВК, передає сайт IPC-Генічеськ.

Окружна виборча комісія опрацювала 100% дільничних протоколів.

Кандидат від партії “Слуга народу” Сергій Козир набрав 64,38 % голосів виборців. За нього проголосували 21 365 виборців.

За ним йде кандидат від партії “Європейська солідарність” Ігор Йосипенко, який набирав  14,33 % голосів виборців, а кандидатка від партії “Національна платформа” Катерина Одарченко –  5,81 %.

При цьому новопризначений голова обласної адміністрації Геннадій Лагута, який запізно подав заяву про відмову від балотування та залишився у виборчих бюлетенях, набрав як кандидат від партії “Нам тут жити” 5,26 % голосів виборців.

За підрахунками, наведеними у проміжному звіті від руху ЧЕСНОСергій Козир акумулював на передвиборчому рахунку більше грошей, ніж інші кандидати. Передвиборчий фонд Козиря — понад 1,35 млн гривень. Майже 200 тис. гривень кандидат вніс сам, і 1,15 млн гривень зарахували фізичні особи.

За даними ЦВК, на проміжних виборах народного депутата України 31 жовтня в одномандатному виборчому окрузі № 184, що охоплює території Каховського та Бериславського районів, а також трьох населених пунктів Херсонського району, явка виборців склала 21,39 %.

Тим часом триває засідання ОВК 184, трансляцію проводить ОПОРА.Херсон у Фейсбуці.

Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу, що напередодні окружна виборча комісія №184 взяла так звану «паузу» у безперервному засіданні та зібралась 2 листопада, щоб прийняти протоколи з поміткою «уточнений» у 7 дільничних виборчих комісій.

“Відповідно до статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів» з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії”, – нагадали в ОПОРІ.

31 жовтня 2021 року в одномандатних округах №184 (Херсонська обл.) та №197 (Черкаська обл.) відбулося голосування на проміжних виборах народних депутатів України, а в Харкові громадяни обирали міського голову на позачергових виборах.

У громадянській мережі ОПОРА заявили, що для проміжних виборів народних депутатів України та позачергових виборів харківського міського голови були притаманні суттєві прояви зловживань адміністративними ресурсами, які безпосередньо вплинули на забезпечення принципу рівності прав і можливостей кандидатів. Кандидати від різних політичних сил, провладних і опозиційних, намагалися неконкурентно використати свої зв’язки в органах влади різних рівнів, використати розподіл державних субвенцій, місцевих коштів та програм розвитку для привернення до себе уваги виборців. Втім, незважаючи на притаманність цієї практики різним політичних силам, вона найбільше була характерна для агітаційних кампаній кандидатів від партії “Слуга народу” в ОВО №184 та №197 Віталія Войцехівського і Сергія Козиря, а також кандидата на посаду міського голови Харкова Ігоря Терехова.

З моменту початку роботи ДВК в день голосування спостерігачі ОПОРИ на проміжних виборах народного депутата в окрузі №184 виявили і верифікували 50 порушень виборчого законодавства та стандартів демократичних виборів.

Як зауважили у русі ЧЕСНО, висуванець “Слуги народу”, уродженець Донецька Козир на Херсонщину потрапив через програму Зеленського “Ліфт”. Принаймні, це офіційна версія його появи на посаді заступника голови ОДА. Працюючи у Херсонській ОДА, де він відповідав за будівництво, і особливо “Велике”, Козир швидко сформував власну команду, яка складалася з його колишніх колег по роботі на шахті. Працівники облдержадміністрації влучно дали цій групі назву “Шахтьори”. Детальніше про кандидатів у матеріалі на сайті руху ЧЕСНО за посиланням.

Як повідомлялось, раніше Лагута в обмін на відмову від виборів до Ради став головою Херсонської ОДА замість Козиря.

27 жовтня заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко представив нового голову ХОДА. Ним очікувано став Геннадій Лагута, представник місцевої партії “Нам тут жити!”. Лагута заявив, що більше не претендує  на крісло народного депутата від 184-го виборчого округу  та закликав виборців віддати свої голоси за Сергія Козира.

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА звернулись із заявою до поліції через те, що новопризначений голова Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута під час офіційного представлення агітував за кандидата у народні депутати від “Слуги народу” Сергія Козиря.

Результати проміжних виборів мають бути встановлені не пізніше як на пʼятнадцятий день з дня голосування, тобто до 15 листопада 2021 року включно.