У Присиваській громаді обговорили проблему висихання Сивашу, що може призвести до зникнення Лемурійського озера

08 Жовтня 2021, 15:34

У Присиваській громаді розпочали розробку програми екологічного благополуччя, аби запобігти висиханню Сивашу, що може призвести до зникнення туристичної перлини – Лемурійського озера, яке розташоване на території громади.

Про це йшлося під час робочої зустрічі з представниками Причорноморського центру соціальних та політичних досліджень Володимиром Молчановим, Олександром Мошнягулом та Артемом Чайковським, які отримали підтримку Міжнародного фонду “Відродження” для впровадження в Присиваській територіальній громаді заходів із залучення молоді і громадськості до контролю над владою та ухвалення рішень, вирішення екологічних питань.

“Головне питання, яке включаємо до програми по екології – це катастрофічний рівень висихання Сивашу, зокрема в населених пунктах Строганівка та Іванівка спостерігається значне відступання води, в районі сіл Григорівка та Павлівка води взагалі не лишилося. За наявними даними, у 2018 році зупинили роботу насосної станції, що підтримувала рівень води у західному Сиваші, який без штучного підживлення випаровується, через відсутність природного водостоку. Це питання терміново потрібно вирішувати із залученням представників обласної та районної адміністрацій, народного депутата, Міністерства охорони довкілля та природних ресурсів України, адже висихання Сивашу призведе до зникнення цілющих грязей. Виникає загроза зникнення туристичних перлин Херсонщини – Лемурійського озера та Іванівської коси затоки Сиваш”, – наголосили в сільраді.

До кінця місяця представники Причорноморського центру соціальних та політичних досліджень проведуть зустрічі у кожному населеному пункті для детального обговорення порушених питань і можливі шляхи їх вирішення.

Крім того, на зустрічі обговорили створення органів самоорганізації населення (ОСН) та молодіжної ради.

Як повідомлялось, Присиваська громада опинилась серед лідерів у зростанні надходжень плати за землю та акцизного податку.

За прозорий бюджет Присиваська громада отримала відзнаку від програми DOBRE.

Як вплинула децентралізація на життя Присивашшя, – дивіться за посиланням.