Політичне рокірування на Херсонщині. Лагута – новий очільник ХОДА, Козир – без п’яти хвилин нардеп

27 Жовтня 2021, 14:11

Керівник Офісу президента Кирило Тимошенко представив нового голову Херсонської обласної державної адміністрації. Їм  очікувано став Геннадій Лагута, представник місцевої партії “Нам тут жити!”. Лагута заявив, що більше не має претензій на крісло народного депутата від 184-го виборчого округу та закликав виборців віддати свої голоси за Сергія Козира. 

Про це повідомляє сайт IPC-Херсон.

“Я дякую президенту України Володимиру Зеленському за цю довіру. Як новий очільник області я йду працювати для людей  і зроблю все, щоб наша область була комфортною для їх життя. В нашій області вже реалізовано багато проєктів завдяки голові ХОДА Сергію Козиру. Я дуже вдячний йому за це. Він показав всім нам. як треба працювати та реалізовувати президентські програми”, – наголосив Геннадій Лагута.

“Я закликаю всіх виборців 31 жовтня, на проміжних виборах до ВР на 184-му окрузі, прийти і проголосувати за єдиного кандидата від партії “Слуга народу” – Сергія Козира”, – підсумував свій виступ Лагута.

Цікаво зазначити, що на початку жовтня, ще до домовленостей щодо його призначення головою ХОДА,  Лагута заявляв про тиск на нього з боку чинної влади.

” «Зелені ляльководи» не тільки хочуть позбавити людей чесного вибору, а ще й відверто знущаються над ними”, – писав тоді він на своїй сторінці в соцмережі.

У Комітеті виборців України наголошують, що Геннадій Лагута зараз вже не може офіційно зняти свою кандидатуру.

“Є безліч інших методів як “перерозподілити” голоси виборців.Наприклад, агітатори від “Нам тут жити!” просто перепрофілюються на підтримку Козира, а не Лагути. За умов низької явки,  що очікується, це матиме свої результати. Лагута зараз вже не може зняти свою кандидатуру, тому йому залишається в ці дні просто активно агітувати за Козира”, – прокоментував ситуацію керівник осередку КВУ в Херсонській області Дементій Білий.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Геннадія Лагути головою Херсонської обласної державної адміністрації напередодні, 26 жовтня.

На думку оглядачів, Геннадій Лагута був одним із потенційних претендентів на вакантне місце народного депутата України від 184-го виборчого округу на Херсонщині. Головним конкурентом кандидату від “Нам тут жити!”  мав стати діючий голова ХОДА Сергій Козир, за якого й закликав віддати голоси своїх виборців Лагута.

Громадянська мережа ОПОРА повідомляла, що основною проблемою для забезпечення демократичності процесу залишається матеріальне стимулювання виборців, яке у більшості зафіксованих випадків не мало наслідків для суб’єктів зловживань.

Зокрема, на користь кандидата по 184-му округу Геннадія Лагути («Нам тут жити!») діє благодійний фонд, який проводить інтенсивну діяльність в межах території округу, яка включає в себе придбання товарів для виборців округу, організацію офіційних святкувань, будівництво дитячих майданчиків, надання безкоштовної юридичної допомоги тощо. Відсутність нормативних положень у виборчому законодавстві, які класифікують таку діяльність фонду як підкуп виборців, дає змогу кандидату в неприйнятний спосіб отримати виборчі переваги. Проте спостерігачі ОПОРИ фіксують епізоди, які мають ознаки підкупу виборців і повинні отримати належну реакцію з боку правоохоронних органів.

Від імені кандидата у народні депутати по округу №184 від Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” Геннадія Лагути у селищі Нововоронцовка провели святковий концерт, під час якого серед мешканців розіграли електронну техніку. ОПОРА звернула увагу на неприпустимості поєднання агітації з безкоштовною роздачею подарунків, що може мати ознаки непрямого підкупу виборців.

У кінці вересня до виборчих перегонів офіційно доєднався голова Херсонської ОДА Сергій Козир («Слуга народу»). Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що часто активність кандидата проводиться виключно як посадової особи, проте територіально зосереджена у межах виборчого округу. Кандидат у місті Берислав відвідав Міжнародний жіночий форум «Консолідація жінок для реалізації масштабних проєктів». У місті Таврійськ відкрив першу чергу реконструйованої лікарні та спортивний комплекс. Також відкривав «Таврійський ярмарок» та фестиваль козацької звитяги «Чумак Фест» у місті Нова Каховка. У центрі округу ― місті Нова Каховка ― долучився до круглого столу «Шляхи розвитку економіки громад», відкрив ЦНАП, а на футбольному матчі подарував м’ячі від імені обласної асоціації футболу. У своїй публічній активності кандидат спирається на програми Президента, зокрема «Велике Будівництво» та «Держава у смартфоні». На зустрічах з виборцями або під час відкриття інфраструктурних об’єктів на окрузі акцентує увагу на позитивних зрушеннях завдяки курсу Президента, в той же час кандидат не уникає питань щодо коментування власних позицій як майбутній парламентар. Також, звітуючи про досягнення «Великого Будівництва», зазначає про роботу щодо будівництва Центру олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка».

1 вересня розпочався виборчий процес проміжних виборів народних депутатів України у виборчому окрузі №184 (з центром у місті Нова Каховка). Вибори призначені на 31 жовтня 2021 року і відбудуться у зв’язку з перемогою народного депутата Ігоря Колихаєва на посаду міського голови Херсона під час місцевих виборів 2020 року.