Вибори на Херсонщині: “Двійник” з’явився не тільки у Козиря

29 Вересня 2021, 19:11

На сайті НАЗК розміщена декларація кандидата на посаду народного депутата Лагути Геннадія Борисовича, родом з Дніпропетровської області. Він поки що не подавав до ЦВК заяви на балотування. І на окрузі балотується кандидат у народні депутати Геннадій Миколайович Лагута, висунутий Партією Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”.

Про це повідомляє ОПОРА з посиланням на інформацію члена Центральної виборчої комісії Сергія Постова.

За його словами, до ЦВК на розгляд надійшли документи на реєстрацію кандидата з прізвищем «Козир». Крім того, на сайті НАЗК розміщена декларація кандидата на посаду народного депутата Лагути Геннадія Борисовича, родом з Дніпропетровської області.

“Також з реєстру декларацій НАЗК я бачу, що подана декларація кандидата Лагути. Про кого йдеться в повідомленні Національної поліції, мені невідомо. Щодо другого Лагути, то документи мені ще не надходили. Скоріше за все потенційний кандидат ще не подавав до ЦВК документи», – сказав він.

Член ЦВК додав, що документи Козиря опрацьовуються Центральною виборчою комісією, за результатами вивчення буде винесена постанова про реєстрацію або відмову, якщо будуть для цього підстави.

На окрузі №184 балотуються кандидати Лагута Геннадій Миколайович від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» (зареєстрований 14 вересня) та Козир Сергій В’ячеславович від партії «Слуга народу» (зареєстрований 24 вересня).

Раніше поліція відкрила кримінальне провадження за фактом реєстрації кандидата-«двійника» під час виборчого процесу по 184 окрузі.

Працівники відділу захисту інтересів суспільства і держави Головного управління Національної поліції в Херсонській області отримали інформацію щодо можливого факту перешкоджання здійсненню виборчого права, а саме балотуватися на рівних засадах одному із кандидатів у народні депутати до Верховної ради України.
Під час перевірки отриманої інформації поліцейські встановили, що 27 вересня до Центральної виборчої комісії звернувся мешканець Кіровоградської області з проханням зареєструвати його кандидатом у народні депутати України по 184-му окрузі з аналогічним прізвищем та ім’ям вже зареєстрованого раніше кандидата. Виходячи з цього, у правоохоронців є підстави вважати, що кандидата з іншоі області використовують зацікавлені особи в якості кандидата-«двійника», щоб вплинути на остаточні результати голосування.
За цим фактом слідчими обласного главку поліції розпочате кримінальне провадження за ч.3 ст.157 Кримінального кодексу України (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача). Досудове розслідування триває.

Як повідомлялось, спостерігачі громадянської мережі ОПОРА виявили білборд без вихідних даних зі згадкою імені голови ОДА та кандидата у народні депутати по округу №184 Сергія Козиря.

ОПОРА виявила ознаки непрямого підкупу виборців під час концерту з одним із кандидатів.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.