В Генічеському районі почалась утилізація шкідливих хімікатів

21 Липня 2021, 14:13

Відповідно до квітневого рішення Херсонської обласної ради Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів, цьогоріч було виділено 4 млн. 19 тис. грн на збирання, перезатарення, перевезення, хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються на території Херсонської області, з їх подальшим  перевезенням, утилізацією або видаленням.

Про це повідомляють в ХОДА.

“Було проведено дві процедури закупівлі та відкриті торги. Проте, подано менше двох пропозицій і торги були скасовані. Через відсутність достатньої кількості учасників, тендерним комітетом  прийнято рішення застосувати, як виняток, переговорну процедуру закупівлі.  За результатами якої, укладено договір з  ТОВ «Еко Нова» від 13 липня 2021 на загальну суму 3 млн. 996 тис. грн”, –  зазначає в. о. директора Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів ОДА Ольга Філіна.

Сьогодні роботи з утилізації шкідливих хімікатів розпочались на території смт. Рикове. Тут планується знищити перші 60 тон, які зберігаються у селищі. Підприємство має ліцензію Міністерства довкілля на поводження з небезпечними відходами.

“Заборонені та непридатні хімзасоби є небезпечними відходами 1 класу. У 2019 році  з області було вивезено 110 тон непридатних пестицидів. Варто зазначити, що вивезення відбулося після довгої п’ятирічної перерви. Сьогодні ж, буде перевезено на утилізацію першу чергу хімзасобів до міста Житомир. Роботу у цьому напрямку продовжуємо і надалі. Також хочу подякувати Херсонській облраді за виділення коштів на вирішення цієї проблеми”, – зазначив Голова ХОДА Сергій Козир.

Наразі в області знаходиться понад 1770 тон шкідливих пестицидів та дусту.