Ізраїль планує реалізувати проєкт розвитку системи зрошення на Херсонщині

12 Травня 2021, 12:32

На Херсонщині з візитом перебуває заступник Посла Ізраїлю в Україні Йоав Бистрицьки. Він зустрівся з керівництвом області, аби обговорити кроки подальшої співпраці, зокрема, в напрямку розвитку системи зрошення на Херсонщині. 

Про це повідомляють в ХОДА.  

Йоав Бистрицьки зазначив під час зустручі, що ізраїльських інвесторів може зацікавити можливість співпраці з Херсонською областю.

“Протягом двох днів я буду знайомитися з перспективами двосторонньої співпраці між Ізраїлем та Херсонщиною. Зокрема, спільно з американцями плануємо реалізувати проєкт, у рамках його місцевому агровиробнику надамо технічну та фінансову підтримку для розвитку системи зрошення”, – зазначив заступник Посла Ізраїлю.

Голова Херсонської обласної адміністрації Сергій Козир відзначив, що  Україна та Ізраїль, – це стратегічні партнери, яких об’єднують довгі роки співпраці.

“Одним із пріоритетних завдань команди облдержадміністрації є створення інноваційних технологій іригації, адже аграріям області, через зміни клімату треба пристосуватися до нових викликів. Сподіваюся, що Ізраїль, як провідний експерт у галузі управління водними ресурсами на міжнародній арені, допоможе нам практичним досвідом та технологіями. Переконаний, що Херсонщині є чим зацікавити ізраїльських партнерів”, – наголосив Сергій Козир.

Нагадаємо, що ще в жовтні 2020 року минулий очільник області Юрій Гусєв заявив, що Херсонською облдержадміністрацією направлені пропозиції до Держагентства водних ресурсів та Міндовкілля, які стосуються реалізації пілотних проєктів з розвитку зрошення саме у Херсонській області.

Зокрема, вони мали бути спрямовані на модернізацію та відновлення державних насосних станцій, міжгосподарської мережі державних зрошувальних систем області, а саме:

– будівництво 5-ти насосних станцій зрошення продуктивністю 771 л/с на Перекопському каналі;
– реконструкція насосної станції №7 каналу Р-5-1 Генічеського УВГ у Генічеському районі;
– будівництво насосної станції на каналі Р-4-2 Інгулецької зрошувальної системи у Білозерському районі;
– реконструкція системи вертикального дренажу в смт. Нова Маячка Олешківського району.
Рішенням Уряду було підтримано Закон України «Про об’єднання водокористувачів». Також пропозиції, надані облдержадміністрацією, які стосуються реалізації пілотних проєктів з розвитку зрошення на Херсонщині, були включені до Плану заходів «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року».