У Херсоні суд подовжив дію запобіжних заходів підозрюваній у держзраді керівниці проросійської організації Кузьміч

09 Квітня 2021, 16:42

Херсонський міський суду 9 квітня подовжив до 9 червня термін дії обов’язків, покладених на підозрювану у державній зраді керівницю проросійської організації Тетяну Кузьміч.

Про це із зали суду повідомляють журналісти сайту IPC-Херсон.

Суддя Людмила Валігурська задовольнила клопотання прокуратури Херсонської області та продовжила дію запобіжних заходів щодо Кузьмич до 9 червня 2021 року.

Суддя Людмила Валігурська Фото: IPC-Херсон

«Судом задовільнено прохання прокурора про подовження обов’язків, які за попередньою ухвалою суду закінчувались 19 квітня. Ми попросили продовжити їх ще на 2 місяці і суд моє клопотання задовільнив. Обов’язки подовжено до 9 червня. Розгляд питань щодо підготовки обвинувального акту до розгляду перенесено на 3 червня», – повідомив журналістам представник облпрокуратури Дмитро Бондар.

Підготовче засідання переноситься вже вдруге через клопотання Кузьміч про присутність усіх її адвокатів. Їх у підозрюваної троє, та хтось із них постійно відсутній на судовому засіданні. 9 квітня до суду з’явилось одразу два захисника Кузьміч, проте з третім адвокатом так і не вдалося вийти на зв’язок.

«Це право обвинуваченої. Вона може подавати такі клопотання. Та, якщо цей процес затягуватиметься, я повідомлю суд про зловживання цим правом, бо так можна знаходитись в режимі підготовчого засідання вічно», – прокоментував ситуацію Бондар.

Представник Херсонської облпрокуратури Дмитро Бондар Фото: IPC-Херсон

Засідання знову відбувалося в закритому режимі. Про це клопотали як захист, так і представники прокуратури. Обидві сторони процесу вказують, що інформація, яку має бути оголошено під час процесу, несе загрозу держбезпеці, адже в матеріалах судової справи є інформація щодо діючих представників спецслужб.

Тетяна Кузьміч продовжить носити електронний браслет як мінімум до 3 червня поточного року. Також підозрюваній забороняється спілкуватися з певним колом осіб та самовільно виїжджати за межі Херсону. Крім того, документи Кузьміч залишаться на зберіганні у органів слідства, щоб унеможливити її виїзд за кордон.

Як повідомлялось, 10 лютого 2021 року Херсонська облпрокуратура затвердила та скерувала до Херсонського міськсуду обвинувальний акт стосовно Тетяни Кузьміч.

20 лютого 2021 року Херсонський міськсуд продовжив до 19 квітня термін обов’язків, покладених на Кузьміч.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2020 року контррозвідники СБУ повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладала у Херсонській академії неперервної освіти.
  • 21 серпня 2020 року Херсонський міський суд заарештував Тетяну Кузьміч з можливістю внесення застави у сумі понад 500 тис. грн. 5 жовтня 2020 року Кузьміч вийшла із СІЗО Херсону під заставу у 530 тис. грн. Її адвокатка не назвала благодійників, які внесли заставу.
  • У розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні»  Рустама Авдєєва, радіо Куреш та Центру журналістських розслідувань детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам – фондом «Русский мир» та Россотрудничеством. Зазначалось, що керівники та члени цих  організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.