На Херсонщині планують посилити вітчизняний ТВ-сигнал через установку нових цифрових передавачів

22 Квітня 2021, 15:18

На території Херсонської області, зокрема її південних районів, що межують з окупованих Кримом, збільшать покриття цифровим сигналом.

Про це в бесіді з кореспондентом Укрінформу розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Херсонській області Сергій Мовчан.

«Ми покладаємо надію на створення національного мультиплексу, філія Концерну РРТ на Херсонщині планує задіяти 9 антенно-щоглових споруд з установкою на них цифрового передавального обладнання. На сьогоднішній день в області задіяні 6 вишок, на яких працюють цифрові передавачі ТОВ «Зеонбуд», але, на жаль, цих потужностей недостатньо для покриття всіх так званих «білих плям» на Херсонщині.

Якщо Концерн розмістить на цих вежах цифрові передавачі, відсоток покриття цифровим сигналом області збільшиться в рази. Все йшло непогано, вже прораховані частоти, але з огляду на ковідние обмеження Національна рада призупинив конкурси, і всі процеси загальмувалися. На сьогоднішній день, я так думаю, тільки близько 70% території області покрито цифровим сигналом », – зазначив Мовчан.

За його словами, проблема в окремих населених пунктах Херсонщини, які межують з ТОТ АР Крим, щодо того, що там зараз віщає російське ТБ і радіо, дійсно дуже велика. Після анексії Криму окупанти захопили українські частоти, передавачі, радіотрансляційні вишки, обладнання. Вони почали віщати на наших українських, проліцензійованіх частотах, пояснює Мовчан.

«Тобто, до 2014 року так було розплановано мовлення, частина півдня Херсонської області покривало сигналом з Криму (так зручніше було в зв’язку з рельєфом, технічні нюанси). Після окупації ці передавачі росіяни перепрофілювали, і вони почали транслювати на материкову територію України, на Херсонську область, вже російські канали. Спочатку це був аналоговий сигнал, потім цифрове мовлення », – розповів представник Національної ради.

Як повідомлялось раніше, в результаті моніторингу Т2 телебачення, який проводився в 21 населеному пункті півдня Херсонської області, у 8 населених пунктах вдалося зловити російське телебачення, причому українське телебачення в цих населених пунктах зловити не вдалося. Телебачення сканували за всіма напрямами антени.