На Херсонщині 60 хворих туберкульозом на 100 тисяч населення

24 Березня 2021, 19:58

На Херсонщині рівень захворюваності знизився, у порівнянні з минулорічними показниками, але попри це в області продовжують вживати заходи для подолання хвороби.

Про це на прес-конференції, присвяченій Дню боротьби з туберкульозом, повідомив  в. о. Генерального директора Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ Юрій Ромаскевич.

Щороку від туберкульозу помирають близько 3700 українців. У Херсонській області у 2020 році було зафіксовано 59,6 випадків захворювання на 100 тисяч населення.

«Область у цьому питанні співпрацює не тільки з Міністерством охорони здоров’я, але й із міжнародними проєктами, які надають технічну і медикаментозну допомогу. Важливо, щоб наші пацієнти отримували сертифіковані якісні препарати», – наголосив Юрій Ромаскевич.

Який стан захворюваності на туберкульоз в області серед дорослих та дітей, а також яким чином діагностують хворобу в умовах пандемії COVID-19, розповіла медичний директор КНП «Фтизіопульмонологічний медичний центр» ХОР Галина Коваль.

«Наш заклад діагностує туберкульоз методом дослідження мокротиння. У рамках реалізації проєкту «Підтримка зусиль протидії туберкульозу в Україні» біологічні зразки фахівці транспортують із кожного району області до медичного центру. Ми ж відправляємо протитуберкульозні препарати до районів. Таким чином ми обмежуємо коло контактів в умовах пандемії», – зазначила Галина Коваль.

Крім того, виявлення хворих на туберкульоз здійснюється методом скринінгового анкетування, рентгенфлюорографічно, молекулярно-генетичним методом та методом туберкулінодіагностики.

У 2020 році, за даними Центру громадського здоров’я, щеплення проти туберкульозу отримали 88,8% дітей віком до одного року.