У Києві з’явиться інформаційно-просвітницький центр для переселенців з Криму

12 Лютого 2021, 12:32

У Києві з’явиться інформаційно-просвітницький центр «Крим – це Україна», який буде займатись інформаційно-консультативною підтримкою внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з окупованого Криму, які проживають у столиці.

Відповідне рішення 11 лютого підтримали 85 депутатів Київської міської ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, комунальна бюджетна установа «Київський міський інформаційно-просвітницький центр «Крим – це Україна» буде займатись інформаційно-консультативною підтримкою внутрішньо переміщених осіб з Автономної Республіки Крим, які проживають у столиці. Йдеться про адаптацію таких осіб, інтеграцію в громаду міста Києва, взаємодію з органами державної влади та органами місцевого самоврядування столиці.

«У столиці є органи, які опікуються внутрішньо переміщеними особами з анексованого Криму та міста Севастополя. Проте, система розгалужена, не зручна, як наслідок – не настільки ефективна. Ми пропонуємо утворення єдиного центру, який акумулюватиме всі функції та забезпечуватиме реалізацію прав та свобод ВПО», – зазначив співавтор проєкту рішення, депутат Київради Вадим Васильчук.

За переконанням депутатського корпусу Київради, створення єдиного центру сприятиме відродженню та розвитку української громади Криму, розвитку культури корінних народів України та національних меншин Криму. «Також ми зможемо долучати інтелектуальний потенціал переселенців з активною громадянською позицією до розвитку громадянського суспільства в столиці», – додав Васильчук.

Центр «Крим – це Україна» також налагоджуватиме взаємодію із громадськими об’єднаннями внутрішньо переміщених осіб з Автономної Республіки Крим та волонтерами.

Представник Крайової Ради українців Криму Сергій Мокренюк подякував київським депутатам за ухвалене рішення.

«Київ сьогодні довів, що він столиця нашої Батьківщини. Київ підтвердив, що Крим – це Україна. Що окупація – це не слова, а біль, який кияни відчувають разом з нами. Ми, українці Криму, в боргу не залишимося. Дякуємо, Столиця!», – написав Мокренюк у Facebook.

Нагадаємо:

  • 28 вересня 2020 року у Києві представники кримського українства оголосили про відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму, яка працювала у 1918-1920 рр., і оприлюднили два програмних документи відновленої інституції – Заяву і Декларацію.