На Херсонщині порушників мовного законодавства покарали штрафами

16 Січня 2021, 10:15

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом минулого року здійснили перевірки щодо ненадання достовірної інформації про продукцію державною мовою. За результатами яких виявили 14 порушників.

За результатами перевірок зафіксовано 14 порушень. До порушників застосовані штрафні санкції на загальну суму 2380 грн.
З 16 січня 2021 року набирає чинності ст. 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає, що мовою обслуговування споживачів в Україні тепер є лише українська.
Відтепер підприємства та організації усіх форм власності, навіть фізичні особи-підприємці повинні обслуговувати своїх покупців і клієнтів державною мовою. Тобто звертатися до них українською і відповідати українською. Перейти на іншу мову можна, лише якщо клієнт про це попросить і якщо ця інша мова виявиться “прийнятною для сторін”.
Це стосується супермаркетів, інтернет-магазинів, кав’ярень, банків, АЗС, аптек тощо.
Виробників та продавців в Україні зобов’язують надавати споживачам інформацію про товари, роботи чи послуги державною мовою. Але така інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.
У разі ненадання достовірної інформації про продовольчі та непродовольчі товари державною мовою, можна звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 17, тел.(0552)32-17-37; Управління захисту споживачів: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34, тел. (0552) 26-36-06, 0913319890 (Viber).