У Чаплинській громаді нова система водопостачання за два мільйона гривень

27 Листопада 2020, 18:30

У партнерстві з програмі USAID DOBRE Чаплинська громада запустила інноваційних проект  водопостачання вартістю майже два мільйони гривень.

Як повідомили в селищній раді, програма USAID DOBRE допомоглао удосконалити послуги водопостачання в Чаплинській ОТГ на 2019-2023 роки, розробити і профінансувати проєкт технічного переоснащення свердловин у 8-ми селах громади.

Проєкт передбачав заміну насосів, встановлення станції управління з частотним перетворювачем, встановлення лічильників, заміну труб, заміну проводу та всіх комплектуючих матеріалів, а також автоматизацію та диспетчеризацію процесу  водопостачання в громаді.

Програма DOBRE закупила і встановила обладнання для свердловин (насоси, фільтри і лічильники), станції автоматичного керування, модулі для диспетчеризації об’єктів, сервер та ліцензійна програми для управління процесом на загальну суму 1 955 336 грн, громада витратила 891 494 грн для закупівлі додаткових матеріалів, виконання робіт по встановленню обладнання та його налаштування.

Більше року тривали процедури погоджень, закупівель і виконання роботи, і фактично 20 листопада 2020 року вся система була налаштована і виведена на екран оператора.

Як результат – місце оператора, облаштоване спеціальним програмним забезпеченням, на якому експлуатуються дев’ять свердловинних насосів з перетворювачами частоти. Оператор одночасно контролює як ефективність роботи насосних станцій, так і основні параметри, які характеризують ефективність роботи системи водопостачання в цілому – тиск в контрольних віддалених точках, локальне та загальне споживання води, споживання електроенергії, ін. Має змогу по потребі дистанційно змінювати уставки тиску, моніторити енергоефективність, змінювати режими роботи насосних станцій, відслідковувати несанкціоноване проникнення на об’єкти та ін.

Оператор може здійснювати дистанційне керування системою як із стаціонарного поста оператора за місцем розташування Серверу, так і з мобільного пристрою – смартфона чи планшета, що додає певної зручності або під час виконання ремонтних робіт, або – віддаленого знаходження оператора від місця керування.

Враховуючи значну віддаленість об’єктів, а це вісім сіл громади, та відсутність охорони на кожному з них, програма диспетчеризації передбачає віддалений контроль за несанкціонованим проникненням на територію об’єктів системи водопостачання. Під час експлуатації насосних станцій та системи в цілому, саме онлайн контроль зазначених параметрів дозволяє оператору одночасно керувати та контролювати дев’ять об’єктів та оперативно приймати рішення в разі виникнення аварійних чи інших ситуацій.

Використання системи диспетчеризації не лише дає змогу дистанційно керувати системою, але і відслідковувати аварійні ситуації, вчасно реагувати на факти, які свідчать про втрату ефективності роботи системи водопостачання  та, відповідно, запобігати додатковим матеріальним витратам, пов’язаним з експлуатацією системи.

Функція моніторингу витрат води дозволить оператору вчасно відреагувати на суттєві зміни в водоспоживанні. В такому разі програма зосередить увагу оператора на значне відхилення від базового споживання, як попередження про можливий порив трубопроводу. Автоматизація таких процесів дозволить зекономити кошти громади на утримання обслуговуючого персоналу, який повен постійно контролювати роботу та стан віддалених об’єктів.

Правильне налаштування програми дозволяє забезпечувати надійне дистанційне бездротове керування через GSM-зв’язок різних мобільних операторів. А в разі виникнення проблем із зв’язком, передбачена автоматична робота систем в автономному режимі до повернення зв’язку, який контролюється модулем диспетчеризації. Особливістю побудови системи диспетчеризації є швидкісний обмін даними та виконання дистанційних команд оператора, який відбувається в межах 1-2 секунди незалежно від відстані до об’єктів. Саме така швидкість дозволяє отримувати вчасно інформацію про стан і характеристики системи водопостачання, приймати термінові рішення, пов’язані з  експлуатацією обладнання та системи в цілому.

Наразі у селищній раді не поспішають говорити про конкретні результати, тому що необхідно здійснити певні налаштування, випробування, спостерігання за роботою системи та споживанням електроенергії і води. Також відстеження результатів буде ускладнюватись тим, що мало вихідних даних для порівняння – лише споживання електроенергії та розраховані на папері об’єми «піднятої» води. Але у селищній раді завірили, що будуть регулярно інформувати громаду і громадськість про те, як усе відбувається, проводити опитування населення і висвітлювати результати і інформацію на офіційних сторінках місцевої влади.

Як повідомлялося, у Чаплинській ОТГ, яка є членом Асоціації міст України на Херсонщині, створюють коворкінг-простір “Центр розвитку молодіжного та соціального підприємництва”. Загальний бюджет проєкту перевищує 2 436 тисяч гривень, з яких внесок громади – 781 455 гривень, решту витрат покриють грантові кошти від програми міжнародної технічної підтримки за сприяння USAID.

Чаплинська ОТГ бере участь у програмі USAID DOBRE. За першим грантом відновили дитячі спортивні майданчики у селах, відремонтували стадіон.