На Херсонщині пройде “тиждень боротьби з гризунами”

07 Жовтня 2020, 10:57

Цьогоріч на Херсонщині спостерігається зростання чисельності гризунів через сприятливі для них погодні умови. Вони заселяють зерносховища, продовольчі склади, різні господарські приміщення, поля та городи. Тому зараз на території всіх районів області продовжується робота по виявленню та знешкодженню гризунів.

Про це повідомляють у ХОДА.

Згідно з заходами щодо забезпечення боротьби по знешкодженню мишоподібних гризунів на території Херсонської області, з 07 по 14 жовтня в області проходить «Дієвий тиждень боротьби з гризунами». Він полягає у застосуванні сільгоспвиробниками області одночасних ефективних системних заходів з дератизації сільськогосподарських угідь та складських приміщень, із залученням виробників засобів боротьби з гризунами.

Як повідомили раніше в Департаменті сільського господарства ХОДА:

“В області зафіксовано нашестя мишей.

Як і решта представників тваринного світу, мишоподібні гризуни відіграють важливу роль у природних екологічних системах.

Але й наносять найбільшої шкоди сільськогосподарській галузі, завдають значних збитків аграрному виробництву та є переносниками хвороб, небезпечних для людей та свійських тварин.
Мишоподібні гризуни заселяють зерносховища, продовольчі склади, різні господарські та житлові приміщення, а також поля, городи, лісосмуги.

Природно-кліматичні умови або природні фактори сприяють регулюванню чисельності мишоподібних гризунів. Мишоподібні гризуни з настанням холодного періоду збільшують шкодочинність. Ранні морози та відсутність снігового покриву, ожеледиці й утворення крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу спричиняють загибель мишоподібних гризунів.

Та, незважаючи на ці обставини, щільність і шкодочинність мишей та полівок на сільськогосподарських угіддях залишаються досить високими”.

Втрата урожаю цьогоріч внаслідок негативного впливу гризунів досягла 10% від загальної кількості вирощених зернових.