Фейки херсонських політиків напередодні виборів: мостоперехід, вода в Крим та COVID-19

18 Вересня 2020, 12:49

Лякалки про туберкульоз, фальшива соціологія та піар на шляхопроводі, який будують майже десять років – основні теми для маніпуляцій та фейків у Херсоні за тиждень до офіційного старту кампанії місцевих виборів.

Про це повідомляє видання “МОСТ”. 

Вперше в Херсонській області було проведено масштабну оцінку інформпростору на предмет дезінформації і маніпуляцій, за підтримки британського фонду Thompson Reuters в партнерстві з Інститутом масової інформації. Аналіз має на меті допомогти місцевим медіа дотримуватися професійних стандартів, викривати дезінформацію, а громадянам – зробити усвідомлений вибір в день голосування, спираючись на достовірні дані.

У період з 31 серпня по 6 вересня аналітики моніторили новини 10 найпопулярніших місцевих онлайн-медіа. Загалом було проаналізовано 938 медіаповідомлень. Всього в ході аналізу було зафіксовано 85 матеріалів, що мали в собі ознаки маніпуляцій, що склало 9% від загальної кількості публікацій.*

Аналітики проєкту виявили низку тем, якими активно маніпулюють в інформаційному просторі Херсона. Зокрема, це такі теми:

  • відновлення водопостачання через Північно-Кримський канал до окупованого Росією Криму;
  • ситуація з захворюваністю на COVID-19 (на момент проведення моніторингу область перебувала у «зеленій» зоні) та туберкульоз;
  • старт виборчої кампанії і активність потенційних кандидатів у місцеві ради;
  • чергове відновлення довготривалого будівництва шляхопроводу між херсонськими мікрорайонами Таврійський і ХБК;
  • початок навчального року та інші.

Однією з найпопулярніших тем у херсонських медіа на початку вересня стало відновлення будівництва мосту між мікрорайонами Таврійський і ХБК.

14% всіх публікацій, що містили маніпуляції та фейки, були присвячені цій темі. Цей інфраструктурний об’єкт дійсно важливий для міста і сусідніх населених пунктів, адже має розвантажити активний трафік на Бериславському шосе, особливо при переїзді через залізничні колії.

Довгобуд, який починали ще у 2012-му за ці роки став символом корупції і чутливою темою, на якій піаряться місцеві політики: від міських депутатів, до голови ОДА і народних депутатів.

Тема відновлення водопостачання через Північно-Кримський канал до окупованого Росією півострова Крим періодично обговорюється у всеукраїнських і херсонських ЗМІ, які реагують на заяви політиків і державних діячів.

 

В досліджуваний період вона не була превалюючою. Всього 4% фейків та маніпуляцій були присвячені цій темі, але важливість цієї актуальної проблеми змушує більш детально її вивчати. Адже потенційно це основна тема для російської пропаганди.

Також варто зазначити, що ще до офіційного старту виборчої кампанії місцеві медіа прогнозовано наповнились матеріалами з ознаками замовності, які присвячені політикам, партіям. Серед усіх виявлених маніпуляцій, 72% присвячені темі місцевих виборів і є прихованою політичною агітацією.

Переважно матеріали присвячені «благодійній» діяльності та іншій активності місцевих політиків, які збираються балотуватися до органів самоврядування.

Такі матеріали є елементам маніпуляції свідомістю виборців чере створення позитивного образу політиків, представлення їх у ролі експертів з тем, які вони раніше ніколи не коментували, через безпідставні твердження, привітання, популізм.