Президент доручив проаналізувати перебіг медичної реформи в Україні

23 Лютого 2020, 09:17

Президент України Володимир Зеленський утворив тимчасову робочу групу з питань реформування системи охорони здоров’я ы доручив їй проаналізувати перебіг реформи в країні. 

Відповідний указ № 55/2020 глава держави підписав 21 лютого, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

У документі зазначається, що робоча група має до 1 березня проаналізувати перебіг реформування системи охорони здоров’я України. Зокрема, щодо реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної допомоги та готовності закладів охорони здоров’я до реалізації цих же гарантій для інших видів меддопомоги.

За результатами цього аналізу робоча група має внести пропозиції щодо подальшого реформування вітчизняної медицини: щодо фінансування, удосконалення системи підготовки та безперервного професійного розвитку лікарів, інших медичних працівників, підвищення рівня їхньої заробітної плати, наукового супроводу системи охорони здоров’я.

Робоча група має право взаємодіяти з іншими допоміжними органами та службами, створеними президентом України, державними органами, органами місцевого самоврядування, закладами вищої освіти і науковими установами, громадськими об’єднаннями, підприємствами, установами та організаціями. Також вона може запитувати та одержувати в установленому порядку від зазначених структур необхідну інформацію, документи й матеріали і запрошувати на свої засідання їхніх представників та експертів з відповідних питань.

Очолив робочу групу голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. До її складу також увійшли представники різних медичних закладів та профільних вишів.

Як повідомлялося раніше, у Херсонській області в минулому році під час реалізації проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я було освоєно 63,83 мільйонів гривень з передбачених 187,11 мільйонів. В області планується будівництво ще 31 амбулаторії.

В Україні триває медична реформа. З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків: укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Читати новину російською.