Голова Комітету з питань прав людини: питання щодо фінансування телеканалу ATR буде вирішено (відео)

13 Лютого 2020, 11:31

виїздне засідання Комітету ВРУ з прав людини на КПВВ "Чонгар"

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що депутати тримають під контролем ситуацію з кримськотатарським телеканалом ATR, який опинився на межі закриття через блокування державного фінансування.

“Ми телеканал АТР не залишаємо без допомоги і без уваги. Ми зробимо все, для того, щоб було знайдено знову фінансування”, – заявив голова комітету ВРУ з питань прав людини Дмитро Лубінець, відповідаючи на запитання журналістки сайту ІРС-Генічеськ під час брифінгу на КПВВ “Чонгар” на адмінкордоні з Кримом.

Голова комітету переконаний, що питання з фінансуванням телеканалу буде вирішено.

“Чомусь я впевнений, що це питання буде вирішено. Не буду давати обіцянок, але те, що народні депутати будуть тримати це питання під контролем” – зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Під час виїзного засідання комітету на КПВВ “Чонгар” народний депутат Рустем Умеров також проінформував, що питання фінансування телеканалу ATR перебуває безпосередньо на контролі народних депутатів, і відпрацьовується разом з Міністерством фінансів і Міністерством культури.

Як повідомлялося, підтримку телеканалу ATR висловило Представництво президента України в Криму.

За інформацією ATR, напередодні телеканалу в черговий раз заблокували фінансування, незважаючи на те, що держава виділила 50 млн грн на фінансування каналу в 2020 році. У 2019 держава перерахувала на рахунок телеканалу 15 млн грн держпідтримки 28 грудня, коли банки були закриті, та ніякі операції не можна було провести. ATR, відповідно до закону, змушений був повернути ці гроші державі.

В ефірі 10 лютого генеральний директор кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов пояснив, перед каналом поставили нездійсненні умови тендерів. Він переконаний, що без існування телеканалу ATR “материкова Україна не зможе повернутися до Криму”.

Раніше у зв’язку з недофінансуванням з держбюджету кримськотатарський телеканал ATR запустив збір коштів, який триває і досі.

Майже шість років тому кримськотатарські телеканали ATR і Lâle, радіостанції Meydan і «Лідер», що входять до складу медіахолдингу ATR, перестали вести мовлення в Криму через відсутність російської ліцензії.

ATR відновив мовлення 17 червня 2015 року з Києва. Перший кримськотатарський телеканалу став доступний через супутник на всій території України, у тому числі в окупованому Криму. Пізніше дитячий телеканал Lâle і радіо Meydan також відновили мовлення з Києва. Сьогодні, незважаючи на вимушений переїзд з окупованого Криму, ATR, Lâle і MeydanFM продовжують роботу з Києва.

Читати новину російською.