Дві ОТГ на Херсонщині сформуються за принципом “один район — одна громада”

21 Листопада 2019, 15:39

За новим перспективним планом проведення реформи децентралізації в Херсонській області, два райони фактично збережуть свої межі, та перетворяться на величезні ОТГ. Про це розповіла директорка Херсонського центру розвитку місцевого самоврядуванняОксана Сілюкова, повідомляє сайт IPC-Херсон.

За таким принципом повинні були об’єднатися до 5 районів області. Наразі їх залишилось тільки 2 — це Генічеський та Верхньорогачинський райони. Це віддалені або прикордонні з Кримом райони, в яких й досі не створено жодної громади. Об’єднання ж за принципом “один район — одна громада” має право на життя, та, на мою думку, не покращує ситуацію з доступом мешканців до отримання адміністративних послуг”.

Так, за словами пані Оксани, в Генічеському районі є села, відстань від яких до центру майже 90 км. Це специфіка Півдня України, адже цей регіон має здебільшого аграрну орієнтацію та знаходиться в степовій зоні. Тож об’єднання Генічеського району в одну велику ОТГ не спростить мешканцям віддалених сіл доступу до адміністративних послуг, що суперечить самим засадам реформи децентралізації.

Як повідомлялося раніше, на Арабатській стрілці Генічеського району знову заявили про намір створити окрему ОТГ.

15 листопада на позачерговій сесії Херсонської обласної ради депутати проголосували за перспективний план формування територій громад Херсонської області. Згідно перспективного плану всі громади Генічеського району планують об’єднати в одну ОТГ.

“Він є лише планом, він не є обов’язковим документом, тому якщо окремі громади будуть приймати рішення про об’єднання в іншому форматі, ми будемо розглядати кожен окремий варіант окремо”, – повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв на брифінгу 18 листопада.

Станом на 10 листопада в Україні створено 1002 об’єднані територіальні громади.

В Україні триває децентралізація. Завдяки реформі органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове державне фінансування, а також можливості міжнародної допомоги.