Херсонські переселенці бояться залишитись без житла

24 Жовтня 2019, 13:30

Вимушені переселенці з зони ООС та Криму, що у 2017 році отримали в тимчасове користування кімнати в херсонських гуртожитках, бояться ці кімнати втратити. Про це дізнались наші кореспонденти після відвідання їх тимчасових помешкань. Виявилось, що ніяких документів на своє нове житло переселенці не мають, тому хвилюються що в будь-яку хвилину можуть бути звідти виселені.
– Ми живемо тут вже майже три роки,  розповідає пані Оксана, переселенка зі Сходу України,  та до цього часу не маємо ані херсонської прописки, ані інших документів, що доводили б що знайшли собі тут притулок. Ми боїмось, що коли війна рано чи пізно закінчиться, то нас просто звідси висилять на вулицю, бо більше нам жити ніде.
За словами переселенців наразі їх не лякають не досить комфортні умови проживання (наприклад однією електричною плитою користується 20 сімей), адже повертатись їм нікуди.
– Багато хто з нас залишиться тут — каже пані Інна, що переїхала до Херсона з Луганської області,  хтось знайшов гарну роботу, хтось одружився, у когось тут вже з’явились онуки. Та найголовніше — повертатись нам нікуди, бо наші домівки на Донбасі знищено й ніхто нас там не чекає. Відтепер — ми херсонці.

Під час робочого візиту до Херсона, Міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана коляда відвідала гуртожитки, та на питання щодо легалізації проживання переселенців так відповісти й не спромоглась. За її словами виходом з іх ситуації може стати черга на житло, або кредитування купівлі нерухомості для переселенців. Та за словами мера Херсона Володимира Миколаєнка, щоб отримати житло від міста зараз, чергу треба було займати наприкінці 80-х років XX ст.