Рекордсмен із неподання декларацій серед генічеських депутатів – один із найзаможніших фермерів

29 Вересня 2019, 07:40

Олександр Кістечок, депутат Генічеської районної ради Фото: kahzorya.org.ua

У Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування (далі Реєстр), відсутні декларації десяти депутатів Генічеської районної та міської ради за один і більше років. Жодної декларації про свої статки не подав Олександр Кістечок, співвласник одного з найбільших аграрних підприємств регіону ТОВ «Дніпро».

Про це повідомляється в розслідуванні «Е-декларування: нульовий рівень» Свєти Єрещенко та Ольги Махинько, кореспонденток Центру журналістських розслідувань.

Олександр Кістечок обраний депутатом Генічеської районної ради за списком ВО «Батьківщина». Його декларації про доходи взагалі відсутні у Єдиному реєстрі, хоча тільки щорічних мало бути три – за 2016, 2017 та 2018 роки. У 2019 року О,Кістечок балотувався до Верховної Ради України в окрузі №185. Але і тут він обійшовся без подання декларації про доходи, бо під час позачергових парламентських виборів (на відміну від чергових) закон не зобов’язує кандидатів подавати декларації про доходи.

Олександр Кістечок є керівником та засновником аграрних компаній «Дніпро» і «Дніпро-хліб». ТОВ «Дніпро» має великий земельний банк – за даними площ ділянок, вказаних у витягах із державного реєстру майнових прав, журналісти нарахували 4 055,9 гектарів орної землі, взятої в оренду. ТОВ «Дніпро» також відоме садівництвом та виробництвом яблучного соку.

У засновниках ТОВ «Дніпро» у реєстрі значиться мешканка Макіївки Тетяна Анастасова, яку називають матір’ю Віктора Анастасова (відомого як Стас Макєєвский). Тетяна Анастасова з’явилась у засновниках ТОВ «Дніпро» у 2011 році разом із Надіє Німетуллаєвою – дружиною голови Генічеської РДА і головного регіонала району Сейтумера Німетуллаєва. У 2014 році він втік в окупований Крим і розшукується СБУ за обвинуваченням у державній зраді.

Надіє Німетуллаєва є партнеркою Олександра Кістечка у ТОВ «Народна медицина», директором фірми є рідна сестра Кістечка – Людмила Дмитрівна Кістечок. Вона також є депутатом Генічеської районної ради і її декларації за 2017 і 2018 роки теж відсутні у Реєстрі. У телефонній розмові з кореспонденткою ЦЖР Людмила Кістечок пояснила неподання декларацій тим, що не встигла це зробити.

«Ну так сталося, що не подала. Це не те, щоб я щось приховую чи ще щось. Просто так получилося, що не встигла… За два роки. Це моя помилка, я її визнаю та постараюсь виправити… Ми ж на очах у народа, а народ і так бачить, що у нас є, як ми живем. Я все виправлю і все подам!», – запевнила депутатка телефоном.

Людмила Кістечок не подавала не лише щорічні декларації, а й не повідомляла про суттєві зміни свого майнового стану. За даними держреєстру речових прав, у квітні 2019 року Л.Кістечок зареєструвала право власності на об’єкт нерухомого майна – дитячий оздоровчий табір, що знаходиться у курортному селищі Щасливцеве, на вул. Набережна, 19. Підставою отримання права власності названо договір дарування від лютого 2017 року. Складовими частинами об’єкту у Реєстрі записані два спальні корпуси, житлова альтанка загальною площею 156,7 кв. метри, недобудований корпус та гараж.

У 2019 року Людмила Кістечок також зареєструвала право власності на придбану земельну ділянку площею 3,688 гектара, що знаходиться за однією адресою із дитячим табором.

У Щасливцевській селищній раді ЦЖР неофіційно повідомили, що на цій території раніше діяв дитячий оздоровчий табору «Орлятко», а власником об’єкту був громадянин Німеччини. Зараз дитячий табір не значиться серед діючих оздоровчих закладів Генічеського району.