На Херсонщині відбувся фестиваль ініціатив об’єднаних громад (фото)

21 Вересня 2019, 18:43

Фото ДПСУ

У суботу, 21 вересня у селищі Асканія-Нова Чаплинського району відбувся фестиваль ініціатив об’єднаних громад Херсонської області, повідомляє IPC-Генічеськ.

На фестивалі зібралися представники низки громад Херсонщини: як громад-партнерів програми DOBRE у Херсонській області, так і громад, які ще не утворили ОТГ, представники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, молодіжних рад та ініціативних груп, громадських організацій.

З вітальним словом до учасників звернулися керівниця проекту «Голос громади у  місцевому самоврядуванні», громадської організації «Нова генерація» Оксана Глєбушкіна, директор програми USAID DOBRE Беррі Рід, голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв, голова Асканія-Нова ОТГ Віталій Свінціцький, керівник проектів з децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та розвитку парламенту USAID Марат Кюрчевський.

“Цей захід саме про те, щоб показати, який прогрес у нас є, обмінятися досвідом.  За три роки роботи з громадами я побачив дуже великий розвиток саме у ваших громадах. Давайте зробимо все для того, щоб наступні три роки процесу децентралізації були такими ж ефективними, як і минулі роки, і ми побачили ще більший розвиток”, – зазначив у промові директор програми USAID DOBRE Беррі Рід. 

У локації “Асканія-Фест” встановили презентаційні намети і стенди з інформацією та провели ярмарок об’єднаних громад, де кожна з громад-партнерів програми DOBRE ознайомлювала з проектами, що втілюються в громаді силами органів місцевого самоврядування, громадських організації, молоддю та ініціативними групами. Представники ОТГ також проводили майстер-класи, щодо створення медіа-продуктів, навичків участі у бюджетному процесі, розвитку волонтерства, гри «Світ громад» та інші.

 

Очільники ОТГ під час дискусії розповідали про головні позитивні зміни у громадах, залучення громадян до розвитку громади та поділилися секретами свого  успіху.

Також відбулось нагородження громад, які брали участь в конкурсі «Громада участі»-2019 від програми USAID DOBRE.

Біля імпровізованого ярмкарку облашували food-зону, де пригощали учасників фестивалю пловом та іншими стравами.

Експертка з питань гендерної політики Наталка Чермошенцева, голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв та керівник програми DOBRE Беррі Рід у форматі “живої бібліотеки” поспілкувалися з представниками молодіжних рад та ініціатив.

Крім того, було проведено “Пікнік ідей” – краудфандинговий майданчик, на якому продемонстрували сучасний формат залучення коштів на підтримку ідей/ініціатив/проектів через колективне  фінансування.

Організаторами фестивалю виступили ГО «Громадський центр «Нова генерація» спільно із селищною радою Асканія-Нова ОТГ .

У заходах також брали участь представники двох громад із Генічеського району, де досі не створено жоджної ОТГ:  Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко та Партизанський селищний голова Олександр Галицький.

Завдяки реформі децентралізації в Україні відбувається передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) − це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Globa lCommunities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAIDDOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.