Адмінпослуги для кримчан: Новоолексіївка та Новотроїцьке

28 Червня 2019, 13:48

ЦНАП у Новотроїцькому

Свєта Єрещенко

Вклеїти фото, отримати ID-картку, закордонний паспорт громадянина України, – з цього року можна і поблизу адмінмежі з окупованим Кримом. За 30 кілометрів від КПВВ “Чонгар” – у центрі надання адміністративних послуг в селищі Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області в окремі дні кримчан приймають першочергово.

«Більше половини відвідувачів – кримчани. Якщо зараз близько двухсот заяв, по паспортам, більше половини – кримчани», – розповіла медіа-центру IPC-Генічеськ спеціаліст Новоолексіївського ЦНАПу Лемара Сейтумерова.

Центр працює 5 днів на тиждень. Понеділок та середа – з 7.30 по 16.00. Вівторок та четвер – спеціаліст з питань видачі паспортів працює до 12.00, а інші – до 16.00. У п’ятницю – видача документів. При цьому у вівторок та четвер з 8.00 до 12.00 – прийом кримчан без черги, середа – прийом кримчан без черги цілий день.

Відкриття ЦНАПу стало можливим завдяки співпраці місцевої селищної ради з Представництвом президента України в Криму, громадською організацією «Кримський інститут стратегічних досліджень», співфінансуванню – з селищного бюджету і коштів від Посольства Чеської Республіки в Україні. У приміщенні зробили ремонт, закупили сучасні меблі і техніку. Зараз працюють три штатні одиниці. Надають 39 послуг.

ЦНАП у Новоолексіївці

«Приїжджає багато криман. Найпоширеніші послуги – паспортні. Два місяця – 572 послуги. Більша частина – паспортні послуги», – зауважила у коментарі для медіа-центру IPC-Генічеськ адміністратор Новоолексіївського ЦНАПу Гульнар Ісакова.

Відкритий ще в січні цього року Новоолексіївський ЦНАП повноцінно працює тільки останні два місяці – після встановлення спеціального зв’язку для паспортних послуг та проходження відповідного навчання для персоналу.

У майбутньому планують розширити перелік послуг, започаткувати електронні черги.

ЦНАП в Новоолексіївців

Кримчанам радять брати з собою більше документів

У сусідньому Новотроїцькому районі ЦНАП працює ще з 2014 року. Тут також приймають і мешканців анексованого Криму. На сьогоднішній день надають громадянам 135 адміністративних послуг. Ті, які користуються найбільшим попитом, – це оформлення земельних питань: витяги з державного кадастру, державна реєстрація земельних ділянок, а також реєстрація бізнесу, реєстрація нерухомого майна.

З початку 2019 року до центру звернулося більше трьох сотень кримчан. Найчастіше кримчани звертаються до Новотроїцького, як і до Новоолексіївського, ЦНАПу за оформленням паспорту громадянина України у вигляді ID-картки і паспорту для виїзду за кордон, вклеюванням фото.

ЦНАП у Новотроїцькому

«За 5 місяців 2019 року за оформленням ID-картки звернулося 336 осіб, з них мешканці Криму: 66 осіб. Оформлення паспортів для виїзду за кордон: 691 особа, у тому числі 252 мешканця тимчасово анексованої території Криму», – зазначила адміністратор відділу з організації надання адміністративних послуг Новотроїцької РДА Тетяна Демідко.

Адміністратор центру попередила, що для оформлення закордонного паспорта, та у разі відсутності у мешканців тимчасово окупованої території Криму документів з фотокарткою, наприклад: посвідчення водія, військового білету, пенсійне посвідчення, – «бажано звертатися з свідоцтвом про народження, свідоцтвом про шлюб, максимумом документів, – до державної міграційної службу для проходження ідентифікації особи». Ідентифікація особи та оформлення закордонного паспорта займає півтора-два місяці.

адміністратор Тетяна Демідко

Тетяна Демідко порадила кримчанам, які збираються звертатися до центрів надання адміністративних послуг, брати із собою максимальний пакет документів.

Адміністратор нагадала: якщо у кримчанина прострочена вклейка фото, то складається адміністративний протокол і йде заміна паспорта на ID-картку терміном півтора-два місяці.

«Якщо все гаразд, то 5 робочих днів, а державна міграційна служба може видати у день звернення», – зазначила Тетяна Демідко.

Наразі в цьому ЦНАПі також немає електронної черги. ЦНАП відкритий з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 16.00. У п’ятницю: з 8.00 до 14.00. Центр працює без обідньої перерви.