Депутат Генічеської міськради агітував голосувати за Зеленського (відео)

19 Квітня 2019, 19:10

На сесії Генічеської міської ради 19 квітня депутат Олександр Пінаєв агітував голосувати за кандидата в президенти України Володимира Зеленського. Таке звернення зафіксував медіа-центр IPC-Генічеськ.

«Кожен голосував по-своєму, це право кожного голосувати. У кожного є своя думка. Принаймні, ми всі об’єдналися і вважаємо, що влада бариг, котра грабували 28 років Україну, повинна піти. Тому всіх підтримуємо голосувати за Зеленського, незалежно від того, у кого які політичні сили. Тому що ми вважаємо, що барига, який заробляє в Укроборонпромі на крові, йому політична смерть», – зазначив депутат під час свого виступу на сесії міської ради.

При цьому він звернувся до правоохоронних органів із заявою про факти підкупу виборців, які нібито були скоєні 31 березня та заплановані на повторне голосування.

«Від Порошенка чули, що ми йдемо в Європу, європейські цінності, але коли справа підійшла до виборів, ми бачимо, спостерігаємо, не європейські цінності, а просто порушення, злочини повсюдні. Я зараз офіційно заявляю, звертаючись до преси. Прошу правоохоронні органи вжити мою заяву про вчинення правопорушення за фактом підкупу виборців невстановленими особами. Невстановленими, тому що встановити їх можуть тільки органи дізнання. На території Генічеського району в день проведення виборів 31 березня і знаємо, планується зараз, здійснювався підкуп виборців. Спочатку роздавали 300-500 грн за проведення так званих опитувань, незаконних кас. По проспекту світу, 53, по вулиці Соборна, 17 теж невстановлені особи здійснювали роздачу грошей, близько 1000 грн. У день виборів, знаємо, планується. Законослухняні громадяни здійснили аудіо-фіксацію. У селищі Новоолексіївка Генічеського району. Зняли кафе як замовлення, і в кафе здійснювали роздачу грошей. Знають чомусь багато хто, тільки не знають наші органи поліції. Тому просимо провести перевірку. Здавалося б, можна було не втручатися в ці питання, але за 5 років Україна скотилася економічно, політично на такий рівень, що ще 5 років такого правління вона не витримає», – зауважив у своєму зверненні депутат Генічеської міської ради Олександр Пінаєв.

Одразу після виступу депутата Генічеський міський голова Олександр Тулупов звернувся до присутніх та закликав піти на вибори.

«Всіх вас прийти на вибори і проголосувати за того кандидата, якого ви бажаєте. Віддати свій громадянський обов’язок», – наголосив Олександр Тулупов.

У свою чергу, медіа-юристка, медіа-тренерка, керівниця юридических програм ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова у коментарі для медіа-центру IPC-Генічеськ розповіла, що у такій промові можуть бути встановлені ознаки порушення виборчого процесу в тому випадку, якщо Олександр Пінаєв є посадовою особою органів місцевого самоврядування.

«Частиною 1 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час. Статус депутата місцевого самоврядування не означає автоматично, що така особа є посадовою або службовою особою», – розповіла  Людмила Панкратова.

“Отже, в діях депутата органу місцевого самоврядування, який закликав голосувати за одного з кандидатів, відповідно до Закону “Про вибори Президента України”, а саме ст. 64, я не бачу ознак порушення виборчого законодавства. Однак, мій висновок не перешкоджає зверенню до органів поліції з заявою про агітацію з порушенням правил, встановлених Законом України “Про вибори Президента України”. У будь-якому випадку таке порушення встановлюється правоохоронними органами та судом”, – резюмувала юристка.

Нагадаємо: У 2010-1012 роках Олександр Пінаєв перебував на посаді Генічеського міського голови.

Наразі Олександр Пінаєв є членом комісії Генічеської міської ради з питань адміністративно-територіального устрою, врегулювання земельних відносин, будівництва, екології та охорони навколишнього середовища.