ПРЕС-АНОНС, 21 березня

19 Березня 2019, 08:07

У четвер, 21 березня, о 13-00 год у медіа-центрі «IPC-Херсон» (вул. Пилипа Орлика, 30, 1 поверх, оф.33) відбудеться брифінг на тему: «Крим-Україна. Підтримка громадян».

У цьому році виповнилося 5 років з початку окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Дані події призвели до масштабного переміщення громадян, масових переслідувань та арештів у Криму, перебудови соціального та правового життя для людей, які залишилися жити в окупації.

Все ж Україна намагається підтримувати наших громадян, які стали жертвами збройного конфлікту та забезпечити реалізацію їх прав. Запроваджено виплату одноразової грошової допомоги, запрацювали житлові програми, встановлено спрощений порядок вступу до навчальних закладів.

Поряд з тим, правозахисники фіксують випадки системного порушення прав такої категорії громадян, які залишаються не вирішеними вже тривалий час. Зокрема, мова йде про відсутність адміністративної процедури підтвердження фактів народження та смерті на території Криму. Станом на кінець 2018 року тільки 10% дітей, народжених на окупованих територіях Криму, отримали свідоцтва про народження, видані відповідно до вимог українського законодавства.

Офіційне транспортне пасажирське сполучення з окупованим Кримом відсутнє з 2014 року. Через рік встановлено окремий порядок перетину адмінкордону та обмеження у перевезенні особистих речей громадян, які 4 роки по тому не зазнали змін та не відповідають реальним потребам. Незважаючи на усі заклики влади, КПВВ з Кримом досі не мають гідних санітарно-гігієнічних умов, медичних пунктів, налагодженої інфраструктури.

Українське законодавство і досі визнає кримчан «нерезидентами» і встановлює особливий порядок отримання пенсії, соціальних виплат та адміністративних послуг.

           

Учасники брифінгу та запрошені гості:

  • Тільненко Олексій, координатор Херсонського офісу ГО «КРИМСОС»
  • Вуйка Віктор, адвокат кримської приймальні УГСПЛ в м.Херсон
  • Гданов Ізет Рустемович, Перший заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим
  • Халіков Ісмаїл Наріманович, Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя
  • Чистіков Денис Миколайович, Завідувач Сектору у Херсонській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України

 

Контакти: Олексій Тільненко, тел. +380952775355, e-mail aleksey.tilnenko@krymsos.com