Стрілківська ОТГ буде спроможною, – Плохушко

27 Листопада 2019, 08:04

За прогнозами Щасливцевського сільського голови Віктора Плохушка, у разі об’єднання двох громад на Арабатській Стрілці, майбутня ОТГ буде спроможною.

«Надходження до бюджету у нас зростають. Ми в свою чергу проводимо аудит, шукаємо неплатників податку на землю, неплатників оренди землі. Цієї роботи ще на кілька років, це достатньо бюрократична робота, але приносить плоди – додаткові надходження до бюджету», – зазначив Плохушко у коментарі IPC-Генічеськ.

За його даними, за розрахунками 2018 року з Арабатської Стрілки віддавали до районного бюджету 60% ПДФО, це більш ніж 7 мільйонів гривень.

Площа майбутньої ОТГ близько 40 кілометрів квадратних (це площа з покровом води, рахується також озеро Сиваш). Населення близько чотирьох тисяч мешканців, відвідувачів дитячих садків більше 150 дітей, дітей шкільного віку більше 300. Бюджет двох сільських громад буде близько 40 мільйонів. Це достатньо коштів для утримання інфраструкти, утримання закладів освіти», – розповів сільський голова.

Також він зазначив, що наразі у громаді вирішили питання з місцевою пожежною частиною та закладами охорони здоров’я.

«Ми спроможна громада. Коли ми в 2015 році почали процес об’єднання, то керівники обласної та районної адміністрацій звертали увагу, що у нас нема пожежної частини, амбулаторії. Ми за ці роки побудували собі місцеву пожежну частину, утримаємо місцеву пожежну команду, добудували амбулаторію в селі Генічеська гірка, також завдяки співфінансуванню будується амбулаторія в селі Щасливцеве, в Стрілковому є лікарня, у Щасливцевому є недобудована амбулаторія, готовність об’єкта 80%», – наголосив Плохушко.

Нагадаємо: Міністерство розвитку громад та територій для визначення спроможності громади рекомендує орієнтуватися на такі базові критерії:

географічна цілісність: територія громади не може бути розірваною, також всередині неї не можуть знаходитися інші органи місцевого самоврядування; наявність школи І-ІІІ ступенів для не менш ніж 250 учнів, 250 дітей шкільного та 100  дітей дошкільного віку. Додатковими, або оціночними критеріями, які пропонується враховувати, є: чисельність постійних мешканців громади, її площа, індекс податкоспроможності бюджету громади, частка у ньому місцевих податків і зборів.

Окреме питання – доступність: відстань до адміністративного центру має становити не більше 25 кілометрів, а пожежники та «швидка» могли приїхати протягом не більш ніж 20 хвилин.

Як повідомлялося, 20 листопада до Херсонської державної обласної адміністрації вже вдруге був поданий пакет документів щодо добровільного об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка та Приозерне з громадою села Стрілкове в Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Згідно законодавства, у 10-ти денний термін Херсонська ОДА має надати висновок щодо відповідності цього проекту Конституції та законам України.

Наразі в Генічеському районі, до якого належить Арабатська стрілка,  досі не створено жодної ОТГ.

Щасливцевська сільська рада ще декілька років тому ініціювала добровільне об’єднання з громадою села Стрілкове. Однак висновок від ХОДА так і не отримали.

У вересні цього року голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко проінформував IPC-Генічеськ, що депутати сільради знов ухвалили рішення про утворення із Стрілківською громадою об’єднаної територіальної громади з центром у селі Стрілкове.

15 листопада на позачерговій сесії Херсонської обласної ради депутати проголосували за перспективний план формування територій громад Херсонської області. Згідно перспективного плану всі громади Генічеського району планують об’єднати в одну ОТГ.

“Він є лише планом, він не є обов’язковим документом, тому якщо окремі громади будуть приймати рішення про об’єднання в іншому форматі, ми будемо розглядати кожен окремий варіант окремо”, – повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв на брифінгу 18 листопада.

“Ми спиратимемось на думку людей”, – так Юрій Гусєв у листопаді цього року прокоментував сайту IPC-Херсон ситуацію зі створенням ОТГ у Генічеському районі, де сільські та селищні ради раніше виступили проти формули «Один район – одна громада».

Станом на 10 листопада в Україні створено 1002 об’єднані територіальні громади.

В Україні триває децентралізація. Завдяки реформі органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове державне фінансування, а також можливості міжнародної допомоги.