Як громаді залучити інвесторів, – обговорювали на конференції в Києві

22 Листопада 2019, 19:03

Як зацікавити та мотивувати до співпраці потенційного інвестора, обрати вірну інвестиційну стратегію обʼєднаних громад. Такі теми обговорювалися на третій конференції партнерів програми USAID DOBRE «Стратегічний розвиток та інвестиції» 20-21 листопада у Києві, повідомляє IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію організаторів.

фото зі сторінки DOBRE у Фейсбуці

“Комунікаційна стратегія іноді навіть важливіша за стратегію економічного розвитку. З ким легко – з тим і хочеться жити. Так приблизно інвестори і дивляться на громади”, – акцентувала директорка відділу зі зв’язків з громадськістю компанії «Кока-Кола Україна»Олеся Жулинська у своєму виступі під час конференції.

На важливості налагодження не тільки зовнішньої, але й внутрішньої комунікації наголосив керівник програми DOBRE Беррі Рід. Він зазначив, що успішної реалізації проєктів органам місцевого самоврядування дуже важливо налагодити комунікацію зі своїми мешканцями, місцевим бізнесом, щоб вони розуміли, в якому напрямку рухається громада.

фото зі сторінки DOBRE у Фейсбуці

«За останні 40-50 років громади майже не мали інвестицій, тому останні 2-3 роки, отримавши значні фінансові ресурси, вони намагалися вирішити найбільш актуальні проблеми. Зараз же громади можуть зосередитись на сталому розвитку. Програма DOBRE навчає громади, як стати більш відкритими, як правильно комунікувати з активістами, місцевим бізнесом. Для нас це дуже важливо. Механізми, які ми для цього застосовуємо, можуть бути формальними (електронні петиції, партисипативний бюджет) або неформальними (фестивалі, конкурси). Мешканці, в свою чергу, теж повинні бути відкритими до пропозицій місцевої влади, говорити про свої бажання та пріоритети. Подальша ефективна комунікація має будуватись на рівні громад та уряду», – зазначив Беррі Рід.

фото зі сторінки DOBRE у Фейсбуці

Цьогоріч вперше, окрім 75 громад-партнерів програми DOBRE, організатори передбачили можливість участі для інших громад. Загалом на конференції зібралось близько 400 учасників, серед яких представники ОТГ, інвестиційних фондів, фінансових установ, великого та локального бізнесу, проєктів міжнародної технічної допомоги, центральних та регіональних органів влади.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. До консорціуму виконавців програми DOBRE, на чолі з Global Communities, входять: Український кризовий медіа-центр, Social Boost, Фундація підтримки місцевої демократії (FSLD/FRDL), Малопольська школа державного управління при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща, Національний Демократичний Інститут (NDI).