Юні кримчани, які навчаються в інших регіонах, зможуть перетинати адмінкордон самостійно

14 Січня 2020, 15:02

З 9 лютого громадяни України від 14 до 16 років, які навчаються на її материковій частині, зможуть їздити на тимчасово окуповану територію Крим самостійно.

Про це йдеться у постанові Кабміну №1157, яка набере чинності 9 лютого, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

“В’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України віком від 14 до 16 років, які навчаються в закладах освіти на території інших регіонів України, батьки (усиновлювачі), опікуни, піклувальники яких проживають на тимчасово окупованій території України, може здійснюватися також без супроводу батьків чи одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників чи супроводу інших осіб, уповноважених ними”, – зазначається у постанові.

Постановою також передбачається, що  в’їзд на тимчасово окуповану територію АР Крим дітям від 14 до 16 років буде можливий у супроводі лише одного із батьків.

Спрощена процедура торкнеться і тих, хто приїзджає з Криму для оформлення українських документів.

“В’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, та виїзд з тимчасово окупованої території України осіб, які виїжджали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС, за формою згідно з додатком 5”, – йдеться у документі.

За інформацією Представництва президента України в Криму, постанова КМУ від 24 грудня 2019 року №1157 «Про внесення змін до пункту 3 Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» 10 січня 2020 року та набирає чинності через 30 днів – 9 лютого 2020 року.

Як повідомлялося, в закладах освіти Херсонщини навчаються майже 1400 дітей-ВПО, з них дошкільну освіту отримують 200 дітей, загальну середню – 648 учнів, професійно-технічну – 34 учні, вищу – 517 студентів.
Нагадаємо:

  • 4 червня 2015 року постановою КМУ №367 було затверджено Порядок в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму. У Держприкордонслужбі пояснили, що згідно з документом, при перетині адмінкордону з Кримом щодо громадян України, які досягли 16-річного віку діє порядок, передбачений правилами перетину державного кордону громадянами України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р №57. Саме тому для подорожі дітям необхідно мати проїзний документ дитини або паспорт громадянина України.
  • Правозахисники вважають, що неповнолітніх українців повинні випускати з Криму без перешкод, для чого необхідно внести зміни до постанови Кабміну №367, яка забороняє перетин адмінкордону з окупованих півостровом громадянам України, які не досягли 16 років, без документа дитини про виїзд за кордон.
  • 12 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабміну України №474, яка дозволяє дітям до 16 років, у яких ще немає українського паспорта, перетинати адмінмежу з окупованим Кримом в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) за свідоцтвом про народження та паспортом супроводжуючої особи.

Читати російською.