Правоохоронці розслідують “аномальну активність” зміни виборчих адрес на Херсонщині

13 Жовтня 2020, 19:38

Херсонські правоохоронці розслідують масову зміну виборчих адрес в селі Бехтери Голопристанському районі. Раніше в громадянській мережі ОПОРА звернули увагу на таку ситуацію та назвали її “аномальною активністю” зміни виборчих адрес.

Згідно даних геоінформаційного аналітичного порталу МВС України, стосовно цього відкрите кримінальне провадження за статею 158 КК України (надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців), передає сайт IPC-Генічеськ.

У Херсонському главку поліції підтвердили інформацію про відкриття провадження, однак коментувати поки що не стали: триває слідство.

Раніше у громадянській мережі ОПОРА звернули увагу на аномальну активність зміни виборчих адрес в одній з ОТГ Херсонської області. Про ситуацію розповів координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Євген Гладкий під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ «Вибори-2020: спостереження на Херсонщині».

«Якщо порівнювати, наприклад, у місті Херсоні змінили виборчу адресу 127 громадян, а в Бехтерській громаді – 204. І вони змінили адресу з різних куточків України. Це досить підозріла ситуація. На це звернув увагу вперше народний депутат України Олексій Ковальов, він написав звернення до Національної поліції, до СБУ. І зараз компетентні органи займаються цією справою. Як вказує народний депутат, ці люди змінили виборчу адресу на декілька адрес, які є одні і ті ж самі. Тут це досить підозріло, поки що не берусь робити якісь висновки, але це точно є підозрілим: такий великий сплеск на рівні області. Будемо слідкувати за цим питанням, що казатимуть відповідні органи, як цим займаються. Існує відповідальність за неправильно надані дані до державного реєстру виборців, – наголосив Євген Гладкий.

Нещодавно начальник поліції Херсонщини Олександр Проскудін розповів, що деякі учасники виборчого процесу вдаються до маніпуляцій, порушують правила агітації тощо, забуваючи про адміністративну та кримінальну відповідальність.

“Поліція Херсонщини абсолютно неупереджено реєструє та розслідує кожне повідомлення про порушення виборчого законодавства, незважаючи на назву партії та ім’я кандидата”, – зазначив він.

З початку передвиборчих перегонів правоохоронці отримали понад 144 повідомлень про можливі порушення, склали 24 адмінпротоколи та відкрили 12 кримінальних проваджень.

Центральна виборча комісія запустила чат-бот (https://t.me/cvk_elections_bot), за допомогою якого можна отримати довідкову інформацію стосовно місцевих виборів 25 жовтня.
ОПОРА зафіксувала реєстрацію на посади голів декількох громад Херсонської області кандидатів, які мають однакові або співзвучні прізвища.
Координаторка громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла, як правильно заповнити виборчий бюлетень на місцевих виборах 25 жовтня.
Нагадаємо:
  • 25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться перші місцеві вибори за новим виборчим законодавством. Обиратимуть депутатів місцевих рад – сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах (де вони є), а також міського голову Києва та голів майже усіх міст, сіл і територіальних громад.
  • Виборчий процес офіційно стартував 5 вересня.