Представник омбудсмена вдруге перевірила тестування на COVID-19 на “Чонгарі”

28 Лютого 2021, 07:36

Представник уповноваженого Верховної Ради України щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ірина Верігіна вдруге проінспектувала організацію роботи пункту безкоштовного експрес-тестування на COVID-19 у сервісній зоні КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з Кримом.

Про результати візиту вона розповіла сайту IPC-Генічеськ.

“Ми приїхали з повторною перевіркою і побачили, що покажчики є, що кімната для обсервації людей є, і є медичні працівники”, – сказала вона.

Також представник омбудсмена відзначила, що ситуація з тестуванням на “Чонгарі” краща, ніж у “Каланчаці”, де цілий тиждень не могли організувати підвоз медперсоналу.

“Ситуація на “Чонгарі трошечки краще, ніж на каланчаку, адже ми два рази проводили візити на “Каланчак”, і там пункт тестування не працював”, – проінформувала Ірина Верігіна.

У січні представник Уповноваженого ВР з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополь Ірина Верігіна разом з регіональними представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини Фейзі Каракашем та Артемом Ковалем промоніторила пункт проведення експрес-тестування на КПВВ “Чонгар”.

На своїй сторінці у Facebook Ірина Верігіна повідомляла, що мета візиту – перевірка дотримання прав осіб, які перетинають адміністративну межу з тимчасово окупованою територією АР Крим, під час проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARC-CoV-2 безпосередньо у сервісній зоні перед КПВВ “Чонгар”.

У зв’язку з тим, що у пункті проведення експрес-тестування на КПВВ “Чонгар” був неопрацьований механізм отримання документального підтвердження результату тесту, особам, яким проведено експрес-тестування, всеодно необхідно було проходити самоізоляцію або обсервацію.

5 січня Кабмін своєю постановою увів безкоштовне тестування на COVID-19 для тих, хто перетинає адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом. Тоді як на займаній окупантами території люди тестуються за власні кошти. 12 січня пункти тестування відкрились на “Каланчаку” та “Чонгарі”.