У Сімферополі російські силовики затримали 19 кримськотатарських активістів

01 Листопада 2021, 11:45

У Сімферополі 1 листопада під будівлею «Кримського гарнізонного військового суду» російські силовики затримали кримськотатарських активістів, які прийшли як слухачі на засідання у «красногвардійської справі Хізб ут-Тахрір». Затримано 19 осіб.

У «суді» заплановано розгляд апеляційної скарги на вирок фігурантам цієї справи, передає Центр журналістських розслідувань.

«У «Кримського гарнізонного військового суду» Сімферополя знову затримано слухачів, які прийшли на відкрите судове апеляційне засідання у справі красногвардійської групи «Хізб-ут-Тахрір». Затримано 19 осіб, зокрема жінок і журналістів», – повідомляє Кримська солідарність.

Серед затриманих – 12 чоловіків, один з яких – журналіст, який здійснював свою професійну діяльність із редакційним завданням:

Каралієв Сейт-Осман Владерович
Меметов Ділявер Ремзійович
Алієв Ульвій Рустемович
Умеров Аметхан Айдерович
Сейдалієв Мустафа Айдерович
Сейтумерів Абдулмеджит Шукрієвич
Якубов Ельдар Ескендерович
Німетулаєв Ремзі Синаверович
Мустафаєв Сейдамет Енверович
Сеталієв Наріман Сейтвелійович
Аметов Расим Руштійович
Ібраїмов Куламет Енверович

7 жінок:

Зейнетдінова Зера Енверівна
Бекірова Суваде Сейранівна
Сейтумерова Пакізе Алішерівна
Неметулаєва Зарема Джаппарівна
Ібраїмова Зуляра Сеттарівна
Якубова Сафіє Ельдарівна
Люманова Ліля Мансурівна

Затриманих везуть до «Центрального» відділу поліції номер 3, розташованого по вул. Футболістів.

Як пише активістка Лутфіє Зудієва, адвоката Назима Шейхмамбетова не допускають до затриманих кримських татар до 3-го відділу поліції «Центральний» «Управління МВС Росії у місті Сімферополь».

Захисник подав скаргу до «прокуратури Центрального району міста Сімферополя» та зателефонував до чергової частини «прокуратури Криму».

Серед затриманих жінок — хвора інсулінозалежна, якій в обід необхідна планова ін’єкція, крім цього — вагітна жінка та неповнолітня.

Правоохоронці АРК розпочали кримінальне провадження за фактом незаконного затримання 25 жовтня російським силовиками в окупованому Сімферополі біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» 21 кримськотатарського активіста, які прийшли на відкрите судове засідання, щоб підтримати фігурантів красногвардійської «справи кримських мусульман».

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2021 року в Сімферополі російські силовики затримали 21 кримськотатарського активіста, включно з журналістами, які зібралися біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду», де по відеозв’язку транслювалося засідання Апеляційного військового суду в місті Власиха Московської області РФ, який розглядав апеляційну скаргу на вирок фігурантам «справи кримських мусульман» Рустема Емірусєїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва. Затриманих доправили до «Центрального відділу поліції» Сімферополя.
  • 25 жовтня у Сімферополі на адвоката Едема Семедляєва, який приїхав до «Центрального відділу поліції» для надання юридичної допомоги затриманим вранці кримським татарам, склали протокол за «непідкорення поліції» та затримали.