Через “двійників” ЦВК пронумерує кандидатів

07 Жовтня 2021, 12:29

Центральна виборча комісія затвердила форму виборчого бюлетеня для голосування 31 жовтня в одномандатних виборчих округах №184 та №197 із зазначенням порядкових номерів у відповідних графах. 

Таке рішення обумовлене наявністю кандидатів з однаковими іменами та прізвищами.

У ЦВК пояснили, що у переліку зареєстрованих кандидатів у депутати виявлено непоодинокі випадки збігу в прізвищах та іменах, а інколи – й по батькові кандидатів у депутати. Такі факти можуть ввести виборців в оману та перешкоджати вільному здійсненню громадянами свого виборчого права, діяльності інших суб’єктів виборчого процесу.

“За вказаних обставин, ураховуючи баланс інтересів різних суб’єктів виборчого процесу, Комісія вважає ефективним способом забезпечення дотримання гарантій реалізації активного та пасивного виборчого права громадян, який відповідатиме основним засадам проведення демократичних виборів, – затвердження форми виборчого бюлетеня із зазначенням порядкових номерів у відповідних графах,що полегшить кандидатам у депутати проведення передвиборної агітації, а виборцям – здійснення усвідомленого вибору.

При цьому з метою уникнення дезорієнтації виборця під час формування його волі та спотворення волевиявлення ЦВК зауважила, що порядкові номери, зазначені у виборчому бюлетені, не будуть змінюватися, у тому числі у разі прийняття Комісією рішення про скасування реєстрації кандидата в депутати чи вибуття кандидата в депутати з балотування”, – зазначив член ЦВК Сергій Постівий.

Тим часом громадянська мережа ОПОРА проаналізувала кандидатів у народні депутати.

За даними ОПОРИ, із 19 кандидатів на проміжних виборах 31 жовтня на окрузі №184, 16 чоловіків та троє жінок.

Середній вік кандидатів складає 44 роки. П’ять кандидатів мають вік від 21 до 35 років, 13 кандидатів – 36-60 років та 1 кандидат – 60+.

Більшість кандидатів (14) мають вищу освіту, 3 – середню освіту, 2 – середню спеціальну.

Лише один кандидат проживає в межах округу, 8 – живуть у межах області, найчастіше у місті Херсон, ще 10 проживають в інших областях.

12 кандидатів є членами партій, а решта 7 – безпартійні. При цьому балотуються від партій 13 кандидатів, а решта 6 – самовисуванці.

Детальніше про те, хто хоче стати народним депутатом на Херсонщині, за посиланням.

Раніше Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами у народні депутати «двійників» зареєстрованих кандидатів Сергія Козиря та Геннадія Лагути.

Так, зареєстровано Козиря Сергія Анатолійовича, який балотується шляхом самовисування. При цьому на окрузі кандидує голова Херсонської ОДА Сергій В’ячеславович від партії «Слуга народу» (зареєстрований 24 вересня).

Крім того, кандидатами стали одразу два Лагути: Геннадій Борисович та Геннадій Васильович. Ім’я та прізвище цих кандидатів повністю ідентичне імені кандидата від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»  Лагути Геннадія Миколайовича, зареєстрованого 14 вересня.

Також зареєстровано кандидатом Колихаєва Юрія Анатолійовича, прізвище його ідентичне прізвищу міського голови Херсона Ігоря Колихаєва.

Як повідомлялось, триває виборчий процес з проміжних виборів народного депутата України по округу №184. Правоохоронці вже зафіксували 11 порушень, пов’язаних із виборчим законодавством, серед яких найбільше – це порушення правил агітації, підкупи виборців і перешкоджання здійсненню виборчого права. Відкрито три кримінальні провадження та складено чотири адміністративні матеріали.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.