Херсонці можуть евакуюватися через Крим: штрафів не буде

16 Червня 2022, 19:41

Жителі Херсонщини можуть виїжджати через інші окуповані росією території, не побоюючись покарання. Оскільки люди здійснюють це в стані крайньої потреби, то не нестимуть відповідальності.

Про це свідчить роз’яснення Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Багато українців нині вимушені виїжджати із зони бойових дій чи окупації через тимчасово окуповані території або через росію, щоб дістатися безпечного місця. Покарання за перетин кордону не буде”, – пише Мінреінтеграції.

У міністерстві пояснили, що такий перетин відбувається в стані крайньої потреби, що, відповідно до статей 17, 18 та 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, унеможливлює адміністративну відповідальність.

Як повідомлялось, на Херсонщині тривають бойові дії, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення.

Раніше очільник Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута застерігав херсонців, що виїзд через окупований Крим тягне за собою адміністративну відповідальність. У мережі поширюються свідчення про жорстку фільтрацію українців, які виїжджають через окупований півострів. Тим часом селищний голова Нижньосірогозької громади Генічеського району Дмитро Такаджи виїхав до Європи саме через Крим.

Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції окупованих територій України Ірина Верещук радила громадянам, які мешкають на тимчасово окупованих рф територіях, виїжджати на підконтрольні українському уряду території.

Нагадаємо, в будь-якій ситуації громадяни можуть звернутися по роз’яснення на гарячу лінію Мінреінтеграції з кризових питань за номером 1548 або гарячу лінію “Довіри” Держприкордонслужби за номером 1598.

Згідно українського законодавства,  крайня потреба – це дія для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, установленому порядку управління, якщо ця небезпека за цих обставин не могла бути усунута іншими засобами.