Дмитро Такаджи виїхав через Крим до Європи, але прагне повернутися

04 Червня 2022, 13:29

Селищний голова Нижньосірогозької громади Генічеського району Дмитро Такаджи, який у березні склав з себе повноваження, розповів, як і чому виїхав з окупації.

Про це Такаджи повідомив у відеозверненні на своїй Фейсбук-сторінці.

“Я ніколи не був зрадником України, я був і залишаюсь патріотом України. Я хочу повернутись в Україну і працювати на користь України”, – наголосив він та запевнив, що ніколи не працював і не збирався працювати з окупантами.

Як стало відомо із розповіді посадовця, 23 березня селищного голову затримали російські військові. Бо напередодні росіяни просили його допомогти облаштовувати блокпости, а він їм відмовив. Окупанти тримали його близько двох годин, а потім відпустили.

Протягом дня до нього надійшла інформація, що ним активно цікавляться окупанти, тому Такаджи вирішив виїхати, щоб не наражати себе та рідних на небезпеку.

“Через те, що я не збирався з ними співпрацювати, та, враховуючи ситуацію по громаді та іншим громадам, я прийняв рішення скласти повноваження і вивезти сім’ю з території громади та області”, – розповів очільник громади.

24 березня він із дружиною і донькою виїхали. Планували їхати через Мелітополь до Запоріжжя. Однак, напрямок був заблокований через активні бойові дії.

“Відкрито було лише напрямок на Крим. В тому напрямку йшло багато машин з Маріуполя, Мелітополя, Херсону. Ми приєднались до колони”, – згадує Такаджи.

Однак, при перетині кордону, при перевірці документів його затримали. Й впродовж десь 10 годин допитували. Коли дізнались ким і де він працював, почали вимагати записати брехливе відеозвернення про те, що перетнути кордон з Кримом з українським паспортом немає проблем.

“З мене знущались морально й психологічно, погрожували розправою. Знаходячись під загрозою, знаючи, що дружина і донька в небезпеці та під контролем окупантів, я вимушений був це сказати”, – повідомив Такаджи.

Він наголосив, що лише загроза фізичною розправою та страх за рідних змусили його записати те повідомлення.

“Я в першу чергу дбав про їх безпеку і захист”, – сказав колишній голова Нижньосірогозької громади.

Того ж вечора родина Такаджи через кордон з Грузією та Туреччиною виїхала в європейську країну, де зараз і проживають. Однак Такаджи хоче повернутися до України та бути корисним державі.

Як повідомлялось, майже все Лівобережжя Херсонської області було окуповане російськими військовими у перші дні війни. У Нижніх Сірогозах Генічеського району Херсонщини посадовці відмовилися від пропозиції про співпрацю з російськими окупантами.

Наприкінці березня Нижньосірогозький селищний голова Дмитро Такаджи опублікував пост у Фейсбуці про те, що він йде у відставку. Згодом селищна рада повідомила про зникнення голови громади.
Під час воєнних дій окремі населені пункти України опинилися під тимчасовою російською окупацією. Перед представниками тамтешніх ОМС постало питання щодо дій за таких умов. Правова група Офісу підтримки реформи з децентралізації Мінрегіону підготувала Роз’яснення щодо можливих дій і рішень в умовах окупації.