Жительку Миколаєва судитимуть за колабораціонізм

31 Травня 2022, 22:16

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

У Миколаєві поліцейські оголосили про підозру за колабораційну діяльність ще одній шанувальниці «руского міра».

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Миколаївської області.

У соціальній мережі жінка розповсюджувала публічні заклики до підтримки рішень та дій російської федерації. Нині за свої протиправні дії їй загрожує покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років.

Викрили та отримали докази причетності мешканки Миколаєва до протиправної діяльності оперативники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області ДКП НПУ разом зі співробітниками Миколаївського районного управління поліції.

Дізнавачі Миколаївського райуправління поліції за колабораційну діяльність повідомили жінці про підозру за ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Як повідомлялось, російські військові продовжують інтенсивно обстрілювати Миколаїв та область. Окупанти влучили в будинок з двома дітьми.

Нагадаємо, 15 березня набув чинності Закон України від 03.03.2022 р. № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» (далі – Закон № 2108), яким в Україні передбачено кримінальну відповідальність за вчинення низки діянь, що сприяють збройній агресії на території України.

Законом № 2108 було передбачено кримінальну відповідальність за:

  1. публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України;
  2. публічні заклики громадянином України до:
  • підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;
  • співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора;
  • невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Склад цього злочину визначений ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (далі – КК України) та передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.