Росіяни знищують об’єкти відновлювальної енергетики на Херсонщині

25 Травня 2022, 12:52

Станом на кінець травня більшість сонячних та вітрових електростанцій на Херсонщині пошкоджені внаслідок бойових дій. Або ж їх зупинили на невизначений термін.

Про це повідомляє видання МОСТ. 

Дуже  постраждало підприємство “Сивашенергопром”, яке на березі Сиваша збудувало найбільшу в області вітрову електростанцію. Вона складалася з 63 гігантських вітряків сумарною потужністю 250 мегаватів.

Операційний директор підприємства Андрій Немчина розповів, що у перший же день активних бойових дій окупанти прямим влучанням снаряда розбили одну з турбін. Також пошкоджень зазнала трансформаторна підстанція, а охоронця госпіталізували з осколковим пораненням руки. Через це роботу ВЕТ довелося зупинити, а персонал – евакуювати. З того часу станція не працює.

Зауважимо, що цей проєкт був коштовним. У нього інвестував гроші Європейський банк реконструкції та розвитку, а також приватні іноземні інвестори.

Не працює зараз і ВЕС “Віндкрафт -Чаплинка”, яка входить до складу вітропарку “Віндкрафт – Україна” на 140 мегаватів. У розбудову цього вітропарку інвестували близько 60 мільйонів євро.

Руйнувань зазнали й десятки сонячних електростанцій на Херсонщині. Окупанти побили панелі під час обстрілів або ж розікрали їх. Наразі масштаби збитків підрахувати неможливо. Це робитимуть вже після війни.