4000 переселенців з Новоолександрівської громади залишились без виплат

05 Грудня 2022, 11:04

4000 жителів Новоолександрівської громади Херсонщини, які через війну залишили свої домівки, залишились без виплат.

Про це медіа-центру “IPC-Південь” повідомив начальник Новоолександрівської сільської військової адміністрації Олександр Левечко.

“Це дуже велика проблема. З 6000 тисяч населення у нас 1800 залишилось на території громади, а більше чотирьох тисяч на сьогодні вимушені переселенці, і для деяких ці кошти (виплати на проживання для ВПО) – єдиний засіб для існування. Тож більше чотирьох тисяч населення сьогодні кинуті напризволяще. Вже грудень, а люди за листопад ще не отримали допомогу. Чому нашу громаду виключили з переліку (на основі якого ВПО здійснюватимуть виплати) невідомо, можливо, це якась помилка”, – розповів начальник СВА.

Раніше Мінреінтеграції опублікувало перелік громад, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Новоолександрівської громади там чомусь не виявилось.

Натомість Олександр Левечко наголосив, що територія громади, хоч і деокупована, але піддається постійним обстрілам рашистів, а житлові будинки зазнали руйнацій та не придатні для проживання.

“Цілий місяць ми добиваємось справедливості. Люди виїжджали майже без речей і продовжують виїжджати. У багатьох побиті будинки, і нема куди повертатися”, – зазначив він.

Левечко звернув увагу, що сільська військова адміністрація не долучена до процесу формування переліку громад для виплат.

“Це не в нашій компетенції. Однак ми звернулися до обласної військової адміністрації, і щоденно добиваємось,щоб справедливість була відновлена”, – сказав він.

За словами Левечко, в обласній адміністрації завірили, що проведена робота з Мінреінтеграції та громада повернеться до переліку, однак люди досі не отримують виплат.

На час отримання коментаря стосовно позиції місцевої військової адміністрації щодо виплат, на сайті Мінреінтеграції не була оприлюднена інформація щодо оновленого переліку громад, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати.

Нагадаємо, повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває з 24 лютого, і мільйони українців постраждали від бойових дій. Відповідно до урядового рішення допомога на проживання переселенцям надається в наступних розмірах:

  • 3000 гривень – для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2000 гривень – для інших осіб.